Hooggevoeligheid en overprikkeld zijn: herken de symptomen!

hooggevoeligheid en overprikkeld

Als hooggevoeligheid en dus hoogsensitiviteit (hsp) bij jou hoort, zul je je wellicht goed herkennen in één of meerdere van onderstaande kenmerken en symptomen van hooggevoeligheid en overprikkeld zijn:

 • Niet tegen drukke ruimtes kunnen, ook zelfs wanneer niemand iets tegen elkaar zegt;
 • Je in sommige lege ruimtes niet fijn voelen en in andere weer juist wel;
 • Snel het gevoel hebben leeg te worden gezogen door energiekoorden bij het aanwezig zijn van bepaalde mensen uit je omgeving;
 • Niet tegen drukke of harde geluiden kunnen;
 • Moeilijk oogcontact kunnen/ willen maken;
 • Niet tegen fel licht kunnen;
 • Niet tegen geluiden kunnen die mensen maken van eten, drinken, snurken en ademhalen;
 • Gekriebel aan je voeten krijgen en voelen alsof jouw energie via daaruit verdwijnt;
 • Uit het niets emotioneel worden, zoals verdriet of woede (overprikkeld raken);
 • Kippenvel krijgen als iemand je aanraakt;
 • Niet goed kunnen presteren onder druk of het toegekeken worden door anderen;
 • Veel rust en ontspanning putten uit creatieve hobby’s, zoals wandelen, zingen, schilderen, etc.;
 • Een vaste veilige ruimte hebben of willen waar je je graag in terugtrekt, je thuis voelt en weer op kunt laden;
 • Als je een hoogsensitief persoon bent (hsp), ben je niet per se introvert, je kan ook een sensatiezoeker zijn. De meeste van deze sensatiezoekers ontvangen veel prikkels, net als introverte mensen;
 • Erg gekwetst worden door iets wat tegen je wordt gezegd, maar soms doet het je ook weer helemaal niks;
 • Afgeleid raken, dagdromen, even niet meer kunnen nadenken;
 • Veel creativiteit in je hebben en mooie oplossingen bedenken voor complexe vraagstukken: out of the box denken;
 • Behoefte hebben aan gesprekken over paranormaliteit en spiritualiteit;
 • Wist je dat je door teveel prikkels zelfs grijs haar kan krijgen?

 

instagram

Toelichting symptomen hooggevoeligheid en overprikkeld zijn

Veel van bovenstaande kenmerken hebben te maken met energie. Het kenmerk dat men gesprekken over het spirituele en paranormale wil hebben, is vaak omdat zij voelen dat er meer is tussen hemel en aarde.

Energie blijft vaak letterlijk hangen in ruimtes, zoals in gebouwen, kamers, maar ook in auto’s. Veel mensen in één ruimte betekent dus dat energie niet snel weg kan. Iemand die te maken heeft met hooggevoeligheid is als het ware een spons waar alle prikkels heen komen. Het gebeurt je gewoon. Is die spons vol, dan moet hij leeg worden gemaakt. Meestal kan dit niet goed tegen worden gehouden en kan dit resulteren in uitbarstingen in ongepaste situaties. Het leegmaken of leeglopen kan zich vormgeven in huilen, woede-uitbarstingen, irritatie, je niet meer concentreren en dagdromen en gekriebel in je voeten.

Niet veel mensen hebben het kenmerk van het gekriebel aan de voeten, maar het is een ingang voor de energie van anderen wat een hsp’er letterlijk kan voelen. Je bent dan letterlijk niet geaard en niet in verbinding met de aarde en een open spons voor iedereen. Dit gebeurt je gewoon. Je kunt hier natuurlijk wel altijd leren mee om te gaan, zolang je maar echt wil. Op een gegeven moment kan dit jouw kracht worden.


Ermee leren omgaan!

De meeste hsp’ers die proberen om te gaan met hun hooggevoeligheid ervaren alleen maar last van hun gave, maar zolang je je weer wat meer aardt en afschermt kun je anderen helpen. Je kunt bijvoorbeeld aan de ruimte voelen of mensen een woordenwisseling hebben gehad voordat je binnenkomt. En je voelt het gewoon wanneer iemand niet zich niet lekker in zijn vel voelt. Je kunt dit dan zelf per ongeluk overnemen. Op een gegeven moment leer je hoe je dit kan afschermen totdat je wíl dat je het overneemt.

Je kunt creatief omgaan met complexe problemen en de symptomen van hooggevoeligheid en overprikkeld in je voordeel gebruiken. Als je afgeleid raakt en dagdroomt, gaan je gedachten vaak naar hele wisselende dingen. Deze zorgen vaak voor vernieuwende ideeën.


Jezelf leren kennen

Ik wil er graag bij vertellen dat er mensen zijn die aan het bovenstaande lijstje voldoen, maar ook mensen die slechts aan één van de kenmerken voldoen. Dit is niet erg en dit betekent niet dat je jezelf niet serieus hierover moet nemen. Je kan aan één van deze kenmerken net zoveel last hebben als iemand die alle kenmerken in zichzelf herkent. En iemand die aan alle kenmerken voldoet is niet per se ‘verder van huis’ dan iemand die maar voldoet aan slechts één kenmerk. Dit kan nog steeds inhouden dat je jezelf er een plezier mee doet om bewust te worden van jouw hooggevoeligheid en dat je je op den duur misschien zelfs mag leren afschermen en aarden.

Wanneer je jezelf kan afschermen en aarden, zul je merken dat je weer meer concentratie hebt, beter presteert onder druk en drukke ruimtes weer aankan. Alles is energie en energie valt gewoon mee om te gaan. Voor sommigen is bewustwording al genoeg, dus weten waarom je je anders voelt. Maar voor sommigen is het de bedoeling andere mensen te helpen met hun gave, dan is je aarden en afschermen een goed idee.

Bekijk ook de videoversie als je meer wil weten over hooggevoeligheid!

https://www.youtube.com/watch?v=D73oNJQpLi4

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “Hooggevoeligheid en overprikkeld zijn: herken de symptomen!”