Jezelf verdedigen tegenover anderen

verdedigen

Jezelf verdedigen gaat vaak automatisch. Daar ligt ook het probleem. De maatschappij verwacht veel van mensen en als je een beetje anders bent of je een beetje anders voelt dan is men geneigd om zich te verdedigen. Denk maar aan al die feedback op school en op de werkvloer. Eigenlijk word je best vaak gewezen op wat je allemaal niet goed doet. Men gaat daarmee snel over je grens. En het wordt dan opbouwende feedback genoemd, maar dat betekent niet dat het nog steeds even zeer doet. Daar moeten we eerlijk over blijven. Blijf eerlijk over wat je voelt, in ieder geval tegen jezelf. Anders begrijp je jezelf niet meer en dan blijft er voor anderen ook niet veel over om te begrijpen.

Ga eens na hoe vaak jij je per dag verdedigen moet

En tegen wie? Bij je vrienden mag je het echt afleren hoor. Als het goed is moeten die jou accepteren zoals jij bent. En jezelf verdedigen is gewoonweg niet nodig. Want waarvoor verdedig je jezelf eigenlijk? Voor een actie die je hebt gedaan? Voor een mening die je hebt? Natuurlijk mag je jezelf verantwoorden, maar je wordt een stuk gelukkiger als je achter jouw daden staat. En belangrijker nog: ook jouw impulsieve daden, ofwel de daden die voortkwamen uit jouw intuïtie.

Mensen verwachten soms dat jij hetzelfde denkt als zij

Zoals op je werk en tijdens gesprekken met collega’s en teamleiders. Tip: als je op je werk op een bepaalde manier hebt gehandeld, zeg dan: ‘ik zal uitleggen waarom ik ervoor heb gekozen te handelen zoals ik deed.’ Zo laat je zien dat je over jouw handelen na hebt gedacht en dat je niet achteraf jezelf loopt te verdedigen, althans die indruk laat je niet meer achter!

Er zijn ook vaak mensen die maar op één manier denken of vinden dat deze manier alleen maar de juiste is. Jij kan dit opvangen als jij heel gevoelig bent en hun dus naar de mond praten. Dit zonder het door te hebben, maar zo krijg jij wel een ondergeschikte rol aan ze! Wees dus bewust.

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “Jezelf verdedigen tegenover anderen”