Alleen zijn: hoe gedraag je je?

Alleen zijn is zo slecht nog niet! Alleen zijn betekent niet eenzaam zijn. Laat me dat even uitleggen!

Alleen zijn is tof

Maar dan is het wel handig om te weten wat je aan jezelf hebt. Anders is het vaak niet leuk en levert het zelfs angsten op. Je mag eigenlijk achterhalen wat jou een leuk persoon maakt, desnoods schrijf je dat op. Lukt je dat niet? Begin dan feitelijk en pak een karakterlijstje van internet en bij en ga aan- en afvinken. Ga daarnaast ontdekken wat je het liefst doet in je vrije tijd en maak hier ruimte voor. Denk aan hobby’s, sport en relaxatie. Laat ook dit niet afhangen van anderen. Het is altijd goed om te weten hoe je werkelijk in elkaar zit.

En dan volgt het eigenlijke punt van dit artikeltje:

Je kan werkelijk jezelf zijn

Veel mensen dragen overdag een masker. Dit denken ze nodig te hebben voor hun werk, hun school, hun vrienden, etc.. Er wordt de laatste tijd niet alleen veel van de maatschappij verwacht (goede cijfers halen en adequaat reageren in sollicitatiegesprekken), maar dus ook net de verkeerde vrienden hebben, hebben invloed op je. Ze lijken vaak niet verkeerd en dat zijn ze in de kern ook niet. Maar een beetje egoïsme in een vriend kan al zorgen dat jij een masker op zet. Dat is veiliger en brengt minder gedoe met zich mee. Of een vriend dat niet graag over zichzelf praat waardoor jij die ruimte ook niet voelt om vanuit jezelf iets te delen. Allereerst raad ik je aan een balans in deze situaties te zoeken, maar daarnaast: wat mag je doen als je werkelijk alleen bent?

Masker af

Het is belangrijk te onthouden dat je je masker afzet als je thuis bent. Je hoeft het voor niemand op te houden: niemand kijkt ten slotte. Niemand verwacht het van je dat je op dat moment sociaal acceptabel bezig bent. En aan de hand van het eerder benoemde lijstje heb je ook voldoende handvatten om je alleen te vermaken. Wat belangrijk is om te beseffen is dat je ook heus eens gedragingen mag tonen die normaal snel een stempel krijgen. Denk aan een woede-uitbarsting omdat je bijvoorbeeld iets niet kon vinden of desnoods een huilbui als je je genegeerd voelt door iemand. En natuurlijk mogen leuke uitingen ook ten zeerste, zoals lekker vals zingen. Laat je innerlijke jij een keer in hypnose vrijkomen.

De enige richtlijn die ik je kan geven is dat je niet per ongeluk je gedragingen weer meeneemt op plekken waar ze niet kunnen zijn, zoals op je werk! Blijf altijd goed nadenken en reguleren.

Vind je het toch moeilijk en voel je je erg opgesloten in jezelf, dan kan je altijd Witte Wolf om een reading vragen.

RELATED ARTICLE

Be the first to comment “Alleen zijn: hoe gedraag je je?”