Hoogsensitief zijn en omgaan met gezag

Hoogsensitief

Hoogsensitief zijn houdt in dat je veel oppikt van andere mensen. Vaak in de vorm van prikkels. En deze prikkels laten je dan iets voelen, zien of kortom waarnemen van die persoon. Een prikkel is namelijk niks anders dan informatie. Je hebt onzichtbare informatie en zichtbare. Van het gevoel hebben dat iemand dus iets dwars zit tot een auto dat letterlijk langsrijdt. Je wordt met hooggevoeligheid geboren, net als met een gave.

Hoe gaat een hoogsensitief persoon om met gezag?

Als het gaat om zelfverzekerd zijn en werken in loondienst, is dit soms best lastig voor een hoogsensitief persoon. Hooggevoelige mensen komen soms wat minder snel voor zichzelf op. Zij willen graag rekening houden met de ander. En vinden het moeilijk te begrijpen dat anderen dit niet met hen doen. Daarom willen ze vaak discussie vermijden wat wordt gezien als niet voor jezelf opkomen.

Wat gebeurt er tussen jou en een autoritair iemand?

Door de mogelijkheid om in te voelen op een ander, zet een hooggevoelig persoon vaak zijn gaven in om de situatie met een autoritair persoon dragelijk te maken. Vaak gaat hier schuldgevoel aan gepaard. Het hoeft niet nodig te zijn dit in te zetten, maar een hooggevoelig persoon weet vaak niet hoe hij moet uitleggen wat hij voelt. En ook niet dat hij de ander juist doorheeft maar gewoon niet voor zich op wíl komen, bijvoorbeeld omdat hij voelt dat dat niks uit gaat halen.

Hoe kun je het best omgaan met een autoritair persoon?

Het beste is waarschijnlijk om te bedenken dat jij ook veel leerpunten/ nadelen ondervind aan hooggevoelig zijn. Dus mag je soms ook van de voordelen genieten. Bovendien gedraag je je niet manipulatief maar zoek je manieren om om te gaan met lastige situaties. Je leert bovendien met je intuïtie werken, wat gewoon goed is voor je onderbewuste en de vrede in jezelf. Voor veel mensen die hoogsensitief zijn is dit ook de reden dat hun praktijk opstarten mislukt.

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

2 thoughts on “Hoogsensitief zijn en omgaan met gezag

 1. Rachelle Wolfs says:

  Hallo Witte Wolf,
  Ja mooi en dankjewel voor dit inzicht. Ik heb al langer het gevoel dat ik maar niet een baan kan houden en vaak denk ben ik nu echt zo een moeilijk mens… ligt weer aan mij.
  Diep van binnen zegt het stemmetje jij bent meer dan je denkt en er gaat nog iets mooiers komen.
  Morgen weer op sollicitatie gesprek voor begeleider. De zenuwen spelen al een twee tal weken en achteraf denk ik dan waarom heb je je zo druk gemaakt, wel net om dat gene wat jij omschrijft. Ik begrijp de medemens, maar zij begrijpen mij niet en dit begrip is pas goed aan het doorbreken en soms hoor ik ook van de medemens dat dit een psychische aandoening is of zo niet zo gevoelig en iedereen is gevoelig. Het is inderdaad moeilijk om mijn gevoelens precies zo te vertalen als wat ik innerlijk voel. Bij de mensen die ook zo zijn of waar een diepere connectie is die begrijpen me. Terwijl daarin ook weer iedereen uniek is. Heb je nog tips?

  • Desiree says:

   Hoi Rachelle! Dank je voor je bericht. Spannend, hoe is het gesprek gegaan? Als tips heb ik dat je je voorlopig meer mag focussen op andere vlakken van jezelf die ontwikkeld kunnen worden. Je bent gevoelig en kunt dat al goed inzetten, maar hoe zit het met andere kwaliteiten die nog aandacht nodig hebben? Heb geen weerstand om dit te trainen, want het is niet om een ander een plezier te doen, maar om jezelf beter te ontwikkelen. Ik hoor weer van je en je kunt ook altijd mailen op info@witte-wolf.nl
   Groetjes Desiree Witte Wolf

LEAVE A COMMENT