Luisteren naar anderen: een goede balans!

luisteren

Voor het gemak deel ik dit artikel onder in twee kopjes. Waarom zou je wél en waarom zou je niet naar anderen luisteren? En wanneer?

Wanneer moet je niet naar anderen luisteren?

Wanneer je diep van binnen weet dat een persoon het niet goed met je voor heeft, kun je beter niet naar hem luisteren. En wanneer iemand het wel goed met je voor heeft, kan je beter wel luisteren. Dat is wat er veel wordt aangenomen. Maar dit is een vergissing. Wat dan gebeurt, is dat je niet meer je best doet om te luisteren naar wat ze zeggen. Je gaat niet meer voor jezelf na of wat ze zeggen klopt of niet klopt. Het beste is om te kijken naar wát ze zeggen en met welke beweegredenen. Tuurlijk zeg ik niet dat het een slecht idee is dat je voorzichtiger moet zijn bij mensen die het niet goed met je voor hebben, maar daar valt nog zoveel over te zeggen. Weet je wel zeker dat ze het niet goed met je voor hebben of is het je onzekerheid? Luister daarom altijd naar de inhoud en niet naar de persoon.

Verder mag je je afvragen bij wie je soms een bepaald onderbuikgevoel hebt. Wie vertrouw je diep van binnen niet? Vaak geven deze mensen goede adviezen en denk je dat je ze kunt vertrouwen, behalve als het gaat om iets waar zij belang bij hebben dat jij in faalt.

En mensen die het werkelijk niet goed met je voor hebben, kunnen je op je zwakke punten pakken. Maar dan zijn die wel meteen uitgelicht en kun je ermee aan de slag! Dat leidt me dus tot wanneer je wél naar iemand moet luisteren.

Wanneer moet je wel naar anderen luisteren?

Zoals ik benoemde, kun je het beste als je durft evenveel luisteren naar iedereen. Let gewoon op dingen waar jij iets werkelijk mee kan en wil doen. Van mensen die jou niet mogen weet je in ieder geval dat ze eerlijk zijn over je, wat zij zien als, zwakke punten. Je weet dan waar er een aandachtspunt ligt. Of je er wat mee wil doen en of dat noodzakelijk is, is een tweede.

Belangrijk

Luisteren en daadwerkelijk iets veranderen aan jezelf zijn twee losstaande dingen van elkaar. En hoe je veranderen wil ook. Als jij feedback krijgt op je werk over je inlevingsvermogen dat wat te kort schiet, hoef je dit niet per se te gaan forceren. Je hebt het of je hebt het niet, daar kan je eerlijk in zijn tegenover jezelf. En tegen je werkgever. Als ze je nou onzeker noemen, kun je tenminste nog zoeken naar manieren om zekerder te zijn of over te komen. Wat betreft het inlevingsvermogen, kan je het in ogenschouw houden en juist gaan zoeken naar de dingen die je wél goed liggen en focussen op die taken.

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “Luisteren naar anderen: een goede balans!”