Uitlaatklep: heb jij er wel één?

Uitlaatklep

Iedereen kampt met prikkels. Als hooggevoelig persoon heb je daar extra last van. De één laat ze sneller los, bij de ander plakken ze in eerste instantie niet zo snel aan en weer een ander raakt ze maar niet kwijt. Leer vandaag meer over een uitlaatklep vinden en toepassen!

Hoe gooi jij je prikkels/ gedachten van je af?

Heb jij een uitlaatklep? Zoiets als zingen of sporten? Wat het voordeel aan deze twee voorbeelden is, is dat je hier letterlijk met je lichaam iets onderneemt. Je zingt en zweet je frustraties eruit. Zo raak je veel prikkels kwijt. Dit is één van de redenen waarom deze hobby’s zo ‘verslavend’ zijn. Maar vast lezen ook mensen dit en denken ze: ‘weer deze twee voorbeelden, maar ze passen maar niet bij me.’ Dat is heel goed mogelijk! Er is zoveel meer. Denk aan schilderen of wandelen. Wat dit als nadeel heeft is ten opzichte van de andere twee voorbeelden, is dat je lichamelijk gezien minder prikkels van je afgooit.

Soms heeft het onderbewuste gewoon een seintje nodig van je bewuste. En als je intensief sport of muziek maakt, dan snapt het onderbewuste dit. Het lichaam moet intensief aan het werk. Wandelen en schilderen is relatief gezien rustig. Dit kan prima zijn, maar het ligt eraan hoeveel prikkels jij kwijt wil. Werkt het niet, dan zul je er iets bij moeten verzinnen.

Kun je maar uitlaatklep vinden dat een goede werking heeft?

Zoek dan dieper in jezelf. Je bent dichterbij dan je denkt! Wat doe je als je even de controle verliest als je alleen bent? Dat betekent in de meeste gevallen namelijk dat je overprikkeld bent. Ga je dan, sporten huilen of juist schreeuwen of schelden? Het maakt namelijk niet uit of je uitlaatklep sociaal gezien geaccepteerd is. Zolang je maar een manier vindt om hiermee om te gaan. Als het blijkt dat jouw uitlaatklep schelden is, dan moet je wel even zorgen dat je je inhoudt tot je alleen kunt zijn. Dan kun je eigenlijk je gang gaan. Het gaat erom dat jíj je er beter door voelt en hiermee kunt leven. Als jij, dit voorbeeld aanhoudend, absoluut niet wil schelden vanuit eigen principes, moet je iets anders zoeken.

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “Uitlaatklep: heb jij er wel één?”