Uitstelgedrag: hoe pak je grote taken aan?

uitstelgedrag

Je hebt het vroeger wel uitgelegd gekregen en geleerd. Bij een werkstuk heb je netjes een afbeelding op de voorkant, een inhoudsopgave, voorwoord, etc.. Een werkstuk moet je maken door eraan te werken vanaf het begin tot eind. Maar het werkt voor jou niet en je krijgt last van uitstelgedrag. Eigenlijk ben jij best een geconcentreerd persoon, vooral als iets je boeit, maar waarom kom je vaak niet aan de grote taken toe?

Zoals het ‘hoort’

Sommige mensen werken eenmaal anders in hun hersens dan anderen. Vaak merken met name gevoelige mensen op dat ze veel antennes hebben en met hun gedachten overal tegelijk zijn. Ze zijn vaak associatief en krijgen vaak de feedback dat ze niet te volgen zijn als ze hun gedachten uitspreken. Het wordt door sommigen zelfs als een stoornis gezien, maar ik denk hier echt anders over. Hooggevoelige mensen doen gewoon meer met hun intuïtie en verwerken veel prikkels. En niet- hooggevoelige mensen doen meer met de zintuigen.

Omgaan met uitstelgedrag

Schaam je er niet voor als jouw omgeving vooral met hun zintuigen werkt en jij anders, maar zet dit juist in! Probeer niet te leven naar hoe het ‘hoort’, maar vind je eigen weg. Het is zonde als je uitstelgedrag vertoont, omdat je probeert te leven naar hoe anderen zeggen dat het moet. Begin met de kleine taakjes van het werkstuk en spring gerust van hot naar her, om het voorbeeld van een werkstuk aan te houden. Begin met het bijhouden van de bronnenlijst, stukjes theorie en vanzelf ontstaat het voorwoord en de samenvatting. Als je eenmaal de smaak van het onderwerp te pakken hebt, kun je vaak een flinke poos doorpakken en een groot stuk gedaan krijgen. Uiteindelijk steekt het nog beter in elkaar doordat je juist alles hebt weten te linken.

Wees altijd zoveel mogelijk jezelf. Feedback kun je aannemen, maar alleen om delen van jezelf te verfijnen, niet om te veranderen.

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “Uitstelgedrag: hoe pak je grote taken aan?”