Oogcontact vermijden door hooggevoeligheid: wat gebeurt er?

oogcontact

Mensen die heel gevoelig zijn doen veel met hun onderbewuste en hun intuïtie. Zij werken vanuit hun kern. Deze hooggevoelige mensen werken wat meer met hun onderbewuste dan een wat minder gevoelig persoon. Dit zijn ze simpelweg gewend en werkt voor hun fijner, omdat dit het samenwerken met de intuïtie vaak bevordert. En om dit te bewerkstelligen zijn ze soms anders in hun handelen dan de meeste ‘minder gevoelige personen’. Zo vermijden ze soms oogcontact. Vooral kinderen vermijden ook graag direct aankijken.


Hoe gaat het in zijn werk om meer je met onderbewuste te werken?

Je hebt twee groepen mensen: mensen die vooral vanuit hun intuïtie leven en hsp zijn en mensen die vooral vanuit hun bewuste leven. De laatste groep houdt enorm van werken met de zintuigen. Zij kunnen immers iets minder bij de intuïtie en dat is oké. Zij hebben hun zintuigen dus hard nodig. De onderbewuste groep houdt minder van werken met de zintuigen. Zij krijgen al prikkels genoeg binnen. Voelen liever met hun intuïtie. Wat gebeurt er als mensen graag vanuit hun intuïtie werken? Dan gaan ze hun bewuste afleiden! En oogcontact vermijden past dan perfect binnen het plaatje van niet erg willen werken met de zintuigen.

Dit gebeurt soms geheel per ongeluk. Ze gaan tijdens een gesprek tv kijken, kleuren, schrijven, alles om maar niet iemand aan te hoeven kijken. Iemand aankijken zorgt er namelijk voor dat je bewust bij een gesprek bent en dit is voor veel (gevoelige) mensen vervelend. Bovendien zorgt het ervoor dat de nadruk zó op het iemand aankijken ligt dat het alle concentratie weghaalt. Dit is concentratie die zij wél hebben als ze zichzelf gewoon afleiden met bovenstaande voorbeelden. Het sociaal wenselijke (oogcontact) speelt dan even geen rol waardoor zij het gesprek kunnen voeren op een manier dat het beste bij ze paste. Hoe meer het bewuste afgeleid is, hoe beter er via het onderbewuste gecommuniceerd kan worden. Deze mensen ervaren betere concentratie en onthouden wat gezegd wordt beter. Ook al zie je dat soms niet in het gedrag.


Wat kun je doen als oogcontact vermijden niet begrepen wordt door je omgeving?

Ik zal nooit de ene groep boven de andere groep stellen. Dus de hooggevoelige groep mensen boven de minder gevoelige groep mensen of andersom. De enige reden dat ik ze onderverdeel in groepen en herhaal is om mijn punt uit te leggen.

Samengevat werkt de groep mensen die wat minder met hun gevoel werkt, vaak vanuit wat zij kennen en tastbaar is. Zij werken op werk bijvoorbeeld methodisch en juist met zintuigen zoals de ogen. Zonder zintuigen kunnen ze een gesprek niet makkelijk voeren.

De gevoeligere groep werkt meer op intuïtie en passen op gevoel de werkwijze en plan van aanpak toe. Natuurlijk werkt de eerste groep ook met hun gevoel, maar minder nadrukkelijk. Net zoals de tweede groep ook vanuit methodes werkt, maar ook minder op de voorgrond

Om het best bij je intuïtie te kunnen, leiden de meeste gevoelige mensen zoals eerder beschreven zichzelf af om zo min mogelijk bewust met het gesprek bezig te zijn. Maar zij kunnen wel vaak de koppeling: geen oogcontact> onzekerheid, krijgen.

onzekerheid
Klik hier om de cursus te bekijken over leren omgaan met oogcontact!

Tips!

Probeer altijd een manier te vinden waarvan je beter wordt. Ga geen dingen forceren die niet hoeven! Oogcontact maken is wel iets dat als erg beleefd wordt beschouwd in de westerse wereld. Maar misschien begrijpt je omgeving het gewoon! Zo niet: probeer dan bijvoorbeeld een punt te zoeken waarin je iemand net niet recht in ogen hoeft aan te kijken. Je voorkomt hiermee overprikkeling. Probeer, als je een persoon bent die zich het best concentreert door zichzelf af te leiden, iets te vinden zoals schrijven. Bereid je dan voor op gesprekken door te schrijven en maak het je voordeel. Maak er bijvoorbeeld van dat je je goed hebt voorbereid. Weet je waarom zoiets als schrijven werkt? Omdat je zelf de mate van prikkels die je erin stopt én ontvangt (pen vasthouden) kunt beïnvloeden. Daarbij komt als bonus dat je iemand niet de gehele tijd aan hoeft te kijken.

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “Oogcontact vermijden door hooggevoeligheid: wat gebeurt er?”