Welke vormen van prikkels zijn er?

welke vormen van prikkels

Je hoort het wel heel vaak. Als je heldervoelend of hoogsensitief bent, dan komen prikkels (meer) intens bij je binnen. Maar wat is dan eigenlijk een prikkel? Hoe reizen ze? Welke vormen van prikkels zijn er dan precies?

Wat is een prikkel en welke vormen van prikkels zijn er?

Prikkels zijn overal. Een prikkel is iets dat je waarneemt en waarop je reageert. De ene persoon neemt meer waar dan een ander en ze zeggen dat een hooggevoelig persoon meer waarneemt.

Elke prikkel draagt een ander verhaal met zich mee: van het bewegen van een vallend blad uit een boom tot het stille verdriet dat iemand heeft om zijn overleden vriend. Soms kan je hem zelfs zien als een schim. De één voelt dat verdriet wel, de ander weer niet. Hoe meer plotseling iets gebeurt en onvoorspelbaar iets is, hoe meer onze aandacht naar een prikkel toegaat. Hoe betekenisvoller of diepgaander hetgeen is dat gebeurt, hoe meer het bij ons blijft. Deze prikkels wegen dan voor iemand zwaarder, maar alle (plotse) prikkels vallen voor een (hooggevoelig) persoon wél evenveel op. Voor hem valt het vallende blad en het diepe verdriet van zijn klasgenoot met de overleden vriend oprecht evenveel op.

Hoe reist een prikkel?

Vooral wanneer je dus heldervoelend bent, komen prikkels op de gekste manieren bij je binnen. Dit gaat dan niet alleen om vallende bladeren of wanneer je in één ruimte bent met je klasgenoot, maar nog een stapje verder:

  • Wanneer je in het (openbaar) vervoer zit met iemand, komen prikkels heel snel bij je binnen. Dat is omdat ze door de kleine ruimtes nergens snel even heen kunnen;
  • Wanneer iemand gewoon aan je denkt. Die prikkel reist dan door tijd en ruimte en komt bij je binnen. Dit kan resulteren in lichamelijke klachten voelen/ ondernemen of het bekende ‘ik moest net aan je denken en je appt’;
  • Hetzelfde geldt voor appen en social media. Wanneer iemand jouw social media gebruikt en bekijkt, is diegene met je bezig en kun je dat binnenkrijgen;
  • Je kunt ook aan iemand denken die dat opvangt en als tegenreactie weer aan jou denkt, wat weer voor prikkels zorgt;
  • Wanneer je geesten op welke manier dan ook kunt waarnemen, zorgen zij ook voor prikkels;
  • Datzelfde geldt voor gebeurtenissen en triggers vanuit vorige levens, zeker in samenhang met mensen die je opeens onbewust of bewust herkent vanuit vorige levens.

Wist je dat baby’s ook veel prikkels ervaren? Baby’s kunnen er zelfs geesten door zien!

Van welke vormen van prikkels heb jij het snelste last? Of vang jij het meest op?

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “Welke vormen van prikkels zijn er?”