Hsp zijn: fabels omtrent hooggevoeligheid

hsp zijn

In een andere blog over hooggevoeligheid, beschreef ik de kenmerken van een hoogsensitief persoon (hsp). In het kort leg ik uit dat mensen die hoogsensitief zijn, extra veel prikkels ontvangen door hun dun energetisch schild heen. Vandaag ga ik in op vele fabels over het hsp zijn.Jezelf al dan niet zien als een hooggevoelig persoon

Veel mensen kunnen zich net niet identificeren als een hooggevoelig persoon. Dat komt omdat sommige mensen veel begrip hebben voor hooggevoeligheid en alle uitspraken erover koesteren. Net als bij andere diagnoses stellen zoals ASS, gaan sommige mensen ernaar leven. Dit kan erg storen bij anderen, waardoor zij zich niet willen plaatsen als een hooggevoelig persoon. In onderstaande kopjes ontkracht ik vaak uitgesproken gedachtes over hsp zijn.


Grofweg twee soorten hoogsensitieve mensen

Sowieso is veelal bekend dat er introverte hooggevoelige personen zijn en thrillseekers. Het probleem is vaak dat thrillseekers niet weten dat zij hsp zijn. Daarom is er minder materie bekend over deze groep en wordt vooral de andere groep beschreven.

Het gaat er namelijk om dat, zoals eerder benoemd, je als hooggevoelig persoon meer prikkels ontvangt. Wat je ermee doet, ligt aan je karakter, mindset en vorige levens.


Misvattingen over een hsp zijn:

– Een hoogsensitief persoon is altijd moe. Dit ligt vaak aan wat je met de vele prikkels die je binnenkrijgt doet en hoe je omgeving is. Heb je een fijne omgeving en ben je positief ingesteld? Dan is er grote kans dat je juist opleeft van al die impulsen. Ervaar je het omgekeerde? Dan zuigt het je leeg. Vermoeide mensen snakken ook vaak naar wanneer ze weer vrij hebben of vakantie. Zij hebben dan ook vaak het gevoel dat de dag maar aan hun voorbij gaat zonder dat ze hem leven. Een thrillseeker plukt juist de dag;

– Een hoogsensitief persoon voelt soms zóveel dat hij gevoel uitzet en hooggevoeligheid verliest. Veel mensen die (te)veel voelen, kunnen niet goed afschermen. Zij kunnen helaas alleen een aan en een uit knop vinden. Hierdoor is het bekend geworden dat mensen hun gevoel helemaal uit kunnen zetten wanneer zij periodes hebben ervaren van teveel voelen. Echter is er ook gewoon een middenweg! En kan men gedoseerd leren afschermen;

– Ze hebben een verstoord- dag en nachtritme. Het is simpel. De ene hooggevoelige persoon blijft graag tot in de nacht op omdat er dan letterlijk minder prikkels om hem heen zijn, en een ander heeft een perfect ritme omdat hij moe is van alle prikkels die hij overdag heeft ontvangen en ‘s avonds prima in slaap valt;

– Hooggevoelige mensen hebben snel chronische of lichamelijke klachten. Enigszins klopt dit, omdat zij meer toegang tot hun onderbewuste hebben door hun dun energetisch schild. Deze geeft dan signalen door aan het bewuste en dat gebeurt vaak via het lichaam. Maar als jij reflectief bent en als één met jezelf door het leven gaat, hoeft je onderbewuste ook een pijnlijke signalen aan je af te geven om je leven te beteren;

– Hsp zijn creëert vaak onzekerheid op het werk. Het klopt dat, door de grote mate van prikkels ontvangen, een hsp veel last kan hebben van ‘op zijn vingers worden gekeken’. En naast dat zij dit bewust weten, voelen zij dit ook nog eens, zodat het dubbel zo erg wordt. Echter, als we het over mindsets hebben, is er een groot deel van de hooggevoelige mensen die juist signaleren dat zij nu worden beoordeeld en juist presteren;

– Hoogsensitieve personen zijn niet pro-actief. Ook dit hoeft niet altijd zo te zijn. De ene hooggevoelige persoon krijgt zoveel signalen door dat hij over alles goed na wil denken voor hij antwoord geeft en de ander geeft intuïtief zo snel antwoord zonder dat hij dit afweegt of zich afvraagt waarom hij deze mening heeft.

Vond je deze blog over fabels leuk? Lees hier ook eens fabels over hypnose en regressie! En over de ontwikkeling van een hooggevoelig kind.

https://www.youtube.com/watch?v=D73oNJQpLi4

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “Hsp zijn: fabels omtrent hooggevoeligheid”