9 niet standaard kenmerken van hooggevoeligheid/ hoogsensitiviteit

9 kenmerken

In deze blog neem ik met jullie 9 verschillende kenmerken van hooggevoeligheid door. Dit zullen niet alleen standaard kenmerken zijn over jezelf wegcijferen en niet tegen drukke ruimtes kunnen, maar nog veel meer en diepgaandere kenmerken. Fabels over hooggevoeligheid kun je overigens hier lezen.Wat maakt iemand hooggevoelig?

Hooggevoelig worden heeft met een aantal aspecten te maken. Samengevat zijn deze:
– je wordt hooggevoelig of minder gevoelig door wat je mee hebt gemaakt in je vorig levens. Ben je toen heel erg geschrokken of heb je erg genoten van je gaves? Dat heeft invloed in dit leven;
– je wordt hooggevoelig of minder gevoelig door trauma. Het bekende muurtje om je heen of erg gevoelig worden na trauma;
– je kunt hooggevoelig zijn door je omgeving: was deze onbetrouwbaar en had je daardoor je gaves/ voelsprieten nodig? Of was er geen ruimte voor je gevoeligheid? Dat doet wat met je sensitiviteit;
– dan heb je nog je levenlessen: wat heb je afgesproken voordat je op aarde kwam om te leren? Niet al deze zaken hoeven namelijk leuk te zijn. Soms duurt het een paar levens voor je iets doorhebt.

1: de eerste van de 9 kenmerken: het aantrekken van patronen en het zitten in vervelende vicieuze cirkels

Herkenbaar? De theorie is dat hooggevoelige mensen hun intuïtie erg openstaat en bij ‘minder gevoelige mensen’ dit minder open staat. Als je je intuïtie (per ongeluk) wijd open hebt staan, maakt dat je zonder training kwetsbaar voor vervelende gebeurtenissen. Het is net alsof er een gat in de zuurstoftank van je duikuitrusting zit. Dan komt er meer water binnen dan als je intuïtie geen ‘gat’ had. Mensen die zelf ook veel boosheid hebben, voelen zich dan aangetrokken tot je. Zij zien immers dat ‘water’ dat binnenin je pak komt hangen. Dan komt nog meer boosheid op je hangen en blijven andere boze mensen aangetrokken worden. Mensen zonder boosheid willen juist minder contact met je omdat ze die boosheid (water in je pak) niet leuk vinden en denken dat dit van jou is. Ze zien de gebeurtenissen die je bij je hebt hangen kortom alsof het onderdeel is van jouw karakter;

2: vermoeidheid

Vermoeid worden hooggevoelige mensen vaak omdat ze de hele dag leeggezogen worden doordat ze lopen met andermans emoties i.p.v. de jouwe. Vaak te merken ook aan tintelende voeten, handen of hoofd, omdat er wordt geslurpt en dit is letterlijk voelbaar;

3: wegzweven en dromerig zijn

Hooggevoelige mensen willen vaak niet hooggevoelig zijn of ervaren teveel pijnen en emoties (van anderen). Hierdoor gaan ze per ongeluk en automatisch vanzelf ‘zweven’ in het hoofd om het maar minder te voelen. De prikkels die je via je intuïtie vervolgens binnenkrijgt, vloeien daardoor moeilijk weg. Daardoor raak je moe want op een gegeven moment zit je duikpak vol, aldus punt 2;

4: dat brengt ons bij malen en piekeren

Als je een opmerking binnenkrijg terwijl je intuïtie dus wijd openstaat, kan deze niet wegvloeien omdat je lichaam zweeft. Het water zit immers al in heel je pak. En het lukt je niet om op land te komen om het water te lozen. Niet alleen maakt dat moe, maar zo blijf je veel sneller lopen met zaken. En niet alleen dat, het gaat zoals eerder besproken dan ook nog om diepere en opgestapelde zaken;

5: langzaam reageren in een gesprek

Hooggevoelige mensen krijgen vooral signalen binnen via versterkte intuïtie. Niet alleen is dat technisch gezien meer informatie dan je zou krijgen dan via enkel je zintuigen, het is ook diepgaander. Niet iedereen mag en kan ervaren hoe water in het duikpak voelt. En iets dat diepgang heeft, is vaak ontastbaar of soms zelfs privé. Dit is simpelweg veel informatie en ook vaak informatie waar je goed mee om moet gaan. Soms heb je de tijd daar niet voor in een gesprek;

6: pijn voelen van anderen

Dit hangt vaak samen met hooggevoeligheid: heldervoelen. Heldervoelen houdt in dat je vaak klachten overneemt van anderen die vervolgens voelen alsof ze van jou zijn. Heldervoelen geldt overigens ook voor emotionele klachten van anderen maar zelfs ook gedachten. Ofwel: als jij heldervoelend bent en een ander voelt zich lelijk, dan kun jij je dat ook de hele dag voelen als je in contact bent geweest met die persoon;

7: baat hebben bij kleine ruimtes

Dit symptoom lijkt op de veelgehoorde tip: drukke ruimtes vermijden, maar dat is niet wat ik bedoel. Wat ik bedoel, is dat in een letterlijk kleine ruimte, zoals een auto, er minder ‘water is’ dat in het duikpak kan komen. Minder prikkels dus om je te overspoelen;

8: graag douchen

Douchen/ zwemmen spoelt overtollige prikkels weg. Tijdelijk. Om mijn voorbeeld aan te houden, zou je kunnen zeggen dat douchen eigenlijk zorgt dat je even aan land bent om je water dat binnengeglipt is te lozen. Echter, stop je met douchen dan spring je weer met het gat in je de zuurstoftank de zee in.

Kleine uitzondering op graag douchen zijn de mensen die niet graag douchen omdat zij gedachten van anderen overnemen die graag willen dat je niet los van ze komt. En als je dan eenmaal doucht, is het wel weer fijn.

9, de laatste van de 9 kenmerken: grenzen niet makkelijk aan kunnen geven

Tot slot dit veelgehoorde laatste kenmerk, maar bij het uitlezen van deze blog is het hopelijk duidelijk dat veel van bovenstaande punten het gewoon heel moeilijk maken om jezelf te zijn of bij jezelf te blijven. Hiermee hangt dan ook samen dat je je grenzen daardoor moeilijk kent of er weinig tegen kan doen. Denk aan dat je gedachten van anderen overneemt (punt 6) die willen dat je alles voor ze doet waardoor je te snel ja zegt. Of denk aan 1, 3, 5 die een gesprek voeren heel lastig maken.

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “9 niet standaard kenmerken van hooggevoeligheid/ hoogsensitiviteit”