Uitgebreid artikel: verschil hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit

het verschil tussen hooggevoeligheid

Er is al zoveel geschreven over hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit. Zijn dit eigenlijk twee benamingen voor wat mensen vaak als één bedoelen of zit het anders? Vandaag leg ik graag het verschil uit tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit. Waarom is het verschil tussen de twee interessant om te weten? Omdat je zo simpelweg gerichter kunt zoeken naar jouw antwoorden.

 


Wat is hoogsensitiviteit (hsp)?

Te beginnen bij wat er het eerst was: hoogsensitiviteit. Hoogsensitiviteit betekent simpelweg het dieper ontvangen van prikkels en impulsen. Dit is waarom hoogsensitieve mensen vaak een gave hebben. Dit is eigenlijk best logisch, want ze ontvangen signalen immers dieper. En is diepe signalen ontvangen niet gewoon een gave?


En wat is het verschil met hooggevoeligheid?

Hooggevoeligheid is eigenlijk de reactie op de hoogsensitiviteit. Wat doet men bij constante overprikkeling? Wat het gevolg is van teveel diepe impulsen ontvangen? Dat is zeer uiteenlopend, afhankelijk van je karakter en omgeving. Soms krijgt men woede uitbarstingen of huilbuien en sommige mensen raken gewoon heel moe. Er is altijd iets te doen aan hooggevoeligheid en de bron: hoogsensitiviteit. Namelijk leren omgaan met prikkelverwerking. Het verschil tussen hooggevoeligheid en hoogsensitief is samengevat dus: hoogsensitiviteit is het ontvangen van prikkels, en hooggevoeligheid is hoe je daarop reageert.


Meer of minder hoogsensitief en dus meer of minder hooggevoelig kunnen worden

Er zijn heel veel factoren die hoogsensitief worden beïnvloeden. Samengevat begint het allemaal bij prikkelverwerking (hoogsensitiviteit). Wat zorgt dat de één wél diepe impulsen ontvangt en de ander niet? Dat ligt aan de volgende factoren:

Je vorig levens en de angsten of fijne ervaringen die je van daaruit hebt meegenomen, kunnen invloed hebben op je hoogsensitiviteit dit leven. Want: heb je al besloten dat je minder wil voelen dit leven? Dan gebeurt dat soms ook. Of wil je juist meer leren over al die mooie prikkels? Dan gebeurt dat weer;

– Hetzelfde geldt voor trauma dit leven: dit maakt ook dat men het zogenaamde muurtje (per ongeluk) om zich heen opzetten of afbreken. Dit is ook letterlijk een muurtje tegen de vele impulsen. In training overigens leer je hoe je dit muurtje in balans krijgt;

– Je karakter en omgeving: is er in je omgeving ruimte om hoogsensitief te zijn? En hooggevoelig te reageren? Is iedereen gewoon heel stug en moet je maar normaal doen bijvoorbeeld? Of is er juist veel ruimte en aandacht voor?

Afhankelijk van je levensles maakt je omgeving je dan juist meer of minder hoogsensitief.
* Als je namelijk op je hoede moet zijn voor gevaar, is hoogsensitief zijn of worden heel handig. Als je echter eraan onderdoor gaat en dat is niet je levensles (omgaan met heftige situaties i.c.m. je hoogsensitiviteit).
*Maar is iedereen bijvoorbeeld heel open en lieflijk? Dan heeft je hoogsensitiviteit vrij spel. En je hooggevoeligheid dan trouwens ook. Ook hier geldt weer het stukje levensles: word je dan ook echt hoogsensitief? Of zit er bijvoorbeeld een les in je eigen manier van je intuïtie gebruiken vinden onder de hoogsensitieve mensen?

 

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “Uitgebreid artikel: verschil hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit”