Hoogsensitiviteit (hsp) ofwel hooggevoeligheid: trend of gezondheidsdilemma?

hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit (hsp) en kennis hierover komt steeds meer in opmars. Gevoelige mensen vinden eindelijk de (h)erkenning die ze zoeken. Veel mensen van nu rond de dertig jaar en ouder is vroeger vaak verteld dat ze zich niet zo moeten aanstellen. Om te overleven in zo’n situatie konden ze niet doen alsóf ze niet meer zoveel voelden, dus schakelden veel mensen hun gevoel voor een groot deel helemaal uit. Nu, als zelfstandig individu en in het proces van het loskomen van de ouders, ontdekken vele mensen zichzelf opnieuw.

Met de komst van hoogsensitiviteit komt ook een discussie: wordt dit gebruikt als trend? Er zijn namelijk ook zoveel onbekende kenmerken van hooggevoeligheid. Ik licht hieronder graag mijn verschillende argumenten hierover toe.


Hoogsensitiviteit heeft serieuze invloed op de gezondheid

Staan jullie achter de uitspraak van sommige mensen die hooggevoeligheid een trend noemen? Ik sta daar zelf niet zo achter. Sowieso het over één kam scheren niet. Hooggevoeligheid is een serieus iets, en haast een aandoening waar je last van kan hebben. Het hebben van een klein energetisch schild en het daardoor constant openstaan voor prikkels, brengt veel gevolgen met zich mee. Denk aan:

– constante vermoeidheid;
– je onderdrukt voelen door mensen die denken boven jou te staan;
– de helper willen zijn omdat je bij iedereen een (terecht) probleem voelt;
huilen, woede, of een andere ongecontroleerde manier van het lozen van prikkels doormaken in het dagelijks leven;
– teveel druk op jezelf leggen bij een baan, omdat je het moeilijk vindt werktaken te laten liggen voor je volgende werkdag omdat je druk voelt;
niet voor jezelf op kunnen komen omdat je de onderliggende reden voelt waarom de ander jou oneerlijk behandelt.
En zo nog veel meer herkenbare situaties.


Hoe komen sommige mensen erop om hooggevoeligheid een trend te noemen?

Dat is eveneens in een korte opsomming uit te leggen:
Veel mensen die niet hooggevoelig zijn, snappen sowieso niet waar alle gevoeligheid van anderen vandaan komt. Dat is logisch. Als je verschilt van elkaar dan is inleven niet iets dat gemakkelijk gaat. Ze noemen het dan wellicht pamperen of soft zijn;
– Sommige mensen kunnen zelf niet bij hun gevoel en daarom zitten mensen die dat wel kunnen in hun allergie;

And last but not least:
Veel mensen komen eindelijk in aanraking met hoogsensitiviteit en veel valt op hun plek. Zij willen gehoord worden hiermee en doen hier flink hun best voor. Dit komt vooral doordat een grote groep mensen al niet gehoord is vroeger, zoals boven beschreven. Deze groep loopt door deze expressie risico om over te komen als aanstellerig of meegaan met de trend. Voor veel mensen komt hoogsensitiviteit namelijk als plots, nieuw begrip.

En denk ook eens aan het feit dat veel ouders erg beschermend zijn over hun kinderen. Dit kan van nature zijn of dit kan zijn omdat zij vroeger zelf niet beschermd zijn en dit nu graag goed willen doen. Als deze ouders merken dat hun kind erg gevoelig is, leggen ze dit graag neer op school en verwachten ze speciale behandeling, zoals meer goedgekeurd ziekteverzuim. Dat is voor een school soms heel lastig en kan druk ervaren om voor ieder kind een speciale aanpak te moeten klaar hebben.

Helaas zijn er mensen die zich schamen voor het feit dat zij ook onder hooggevoelig vallen. Zij worden door de stigma vaak gezien als zwak, zielig, het niet tegen drukke ruimtes kunnen, het niet kunnen behouden van een baan en natuurlijk het steeds gebruiken van hooggevoeligheid als excuus om iets niet te (kunnen) doen.

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “Hoogsensitiviteit (hsp) ofwel hooggevoeligheid: trend of gezondheidsdilemma?”