Symptomen van hsp

symptomen

Er is heel veel bekend over hoogsensitieve personen (hsp’ers) en kenmerken van hoe je een hsp herkent. Ook uiterlijke kenmerken. Denk aan snel vermoeid zijn of een gave huid hebben. Vandaag gaan we het hebben over symptomen ofwel klachten die hsp’ers vaak hebben.

Wat maakt iemand hoogsensitief?

Te beginnen bij het begin: wat maakt iemand nu hsp? De kenmerken vaker besproken: oogcontact willen vermijden, moeite met grenzen aangeven, maar wat maakt iemand zo? Waar komen de kenmerken vandaan? Die hebben allemaal te maken met je levenslessen door je levens heen en je omgeving waar je nu in zit. Door de lessen heen ben je namelijk vertrouwd, neutraal of angstig geraakt met/ voor je gevoeligheid. En je hebt voordat je op aarde kwam nagedacht over de lessen die je wilt leren, wellicht is één daarvan omgaan met energieën. Dit heeft invloed op hoe je hoogsensitiviteit nu ontwikkeld is.

Hoe hoogsensitiviteit eruit ziet is als een dun energetisch schild. Dit schild maakt dat je veel of weinig prikkels ontvangt. Als hsp’er heb je een dun schild. Hier komen veel prikkels doorheen. Dit zorgt dat je extra informatie krijgt vanuit je omgeving. Men voelt dat dan voornamelijk. Sommigen noemen het ook wel versterkte intuïtie hebben.

Wat zijn de symptomen ofwel klachten van een hsp’er?

Mensen met een dun energetisch schild ontvangen zoals besproken dus veel prikkels van hun omgeving. Deze prikkels ontvangen informatie van hun medemens. Dit kan resulteren in: iemands gevoel voelen, iemands pijn voelen en iemands intentie voelen. Soms zelfs alsof het van jou is. Dat maakt het symptoom 1:

– veel klachten hebben die gauw weer komen en gaan. Dat betekent dat op het moment dat je in contact was met iemand, je diegene zijn/ haar klachten spiegelde.

Onbekendere symptomen van hsp

De overige symptomen zijn:

– grijs haar, een onrustige huid en gewichtsproblemen. Bij het ontvangen van teveel prikkels van anderen kan jaloezie sneller op jou aankomen. Mensen zijn vaak jaloers op iemands uiterlijk. En je onderbewuste wil jou graag hierop attent maken en pakt iets dat hij makkelijk kan beïnvloeden. Je onderbewuste geeft je dus een klacht zodat je bewust wordt van je omgeving en ernaar gaat handelen. Energetisch of met daden;

– door het ontvangen van teveel prikkels kan je erg moe maken. Zie jezelf maar als een emmer met water dat in balans is. Bij een te dun schild komt er teveel water van anderen in jouw emmer. Die stroomt dan over. Dit resulteert vaak in driftbuien, huilbuien of een heftige andere emotie. Deze emoties zijn er om de emmer te lezen. Aan jou dan de taak en truc om op een andere manier het water te lozen. Dit kun je vooraf doen door op je emmer gedeeltelijk een spreekwoordelijke deksel te plaatsen met energetische oefeningen. Of door, iets laagdrempeligs, een hobby te hebben waarmee je het water uit je emmer gooit zoals met voetballen (prikkels eruit zweten/ water uit emmer halen);

– er zijn ook mensen die zoveel prikkels ontvangen dat ze te moe zijn om het met een emotie te lozen. Vooral na aanraking met andere mensen (prikkels).

Wat kun je doen tegen deze klachten?

Welke symptomen een hsp’er heeft, hangt helemaal af van je andere lessen die je mag leren in het leven. Als je last hebt van je gevoeligheid dan is je hooggevoeligheid uit balans. Dat betekent namelijk je reactie op de hoogsensitiviteit. Dit kun je gerust weer in balans krijgen met mooie meditaties, visualisaties of manieren vinden om te ontprikkelen.

Vergeet niet dat er ook prachtige kenmerken horen bij het hsp zijn. Denk daarbij aan:
– diep inleven en mensen echt begrijpen;
ontroerd raken door films, muziek en kunst;
– een hele sterke intuïtie hebben. Prikkels zijn immers informatie. Als je weet hoe je die moet vertalen, weet je een hele hoop over je medemens. Je kunt daarmee mensen prachtig helpen of jezelf beschermen.

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “Symptomen van hsp”