Hoe hoogsensitivteit invloed heeft op narcistische mensen

narcistische

Narcistische trekken

Laten we deze blog beginnen bij het begin: wat versta ik onder narcistische trekken? Ik zal er niet te lang over uitweiden omdat het een bekend begrip is, maar hoe hoogsensitieve mensen, en andere mensen, de meeste lezers van mijn blogs, narcisme opvatten is als iemand die geen rekening houdt met de ander. En het liefst de ander manipuleert in zaken voor hem/ haar gedaan krijgen.

Hoogsensitiviteit

En wat is hoogsensitiviteit (hsp)? Hsp is het dieper ontvangen en verwerken van prikkels. En hooggevoeligheid, een klein verschil, is hoe iemand met deze diepere prikkelverwerking omgaat. Het merendeel van de mensen reageert op deze diepe prikkels emotioneel en ze zijn snel beïnvloed door energiekoorden (overnemen van emoties/ pijn en gedrag) van anderen. Uiteraard is dit lang niet de enige uitwerking van hooggevoeligheid.

Hoe iemand overigens hsp wordt, hangt volledig af van zijn/ haar afgesproken les om te leren dit leven en van life-events. Sommige gebeurtenissen in het leven maken iemand gevoeliger of juist minder gevoelig door een muurtje op te trekken. Je kunt dus meer of minder hooggevoelig worden.

In het volgende gedeelte leg ik uit hoe hsp narcistische trekken beïnvloedt. Let op: ik doel dus niet op hoe hsp omgaan met narcisme. Maar andersom: hoe hsp dus narcisme kan triggeren in een mens.

De invloed van hoogsensitiviteit op narcistische trekken en mensen

Als hsp’er sta je erg open voor prikkels. En zoals uitgelegd is iedereens hooggevoeligheid (reactie op deze prikkels) anders. En dat brengt mij bij verschillende groepen mensen:

– mensen die zichzelf wegcijferen omdat ze heel diep voelen wat een ander nodig heeft en dat graag willen geven. Resultaat wordt aan ook vaak echt gegeven;
– een groep die goed voelt wat een ander nodig heeft maar zich hiervoor afschermt en bewust tijd voor zichzelf inplannen;
– mensen die van hot naar her worden geslingerd in hun emoties en pijnen omdat ze vaak van andere mensen in hun omgeving energiekoorden oppikken en met andermans klachten lopen alsof ze van henzelf zijn;
– en tenslotte: mensen die juist een muurtje om zich heen optrekken omdat ze teveel voelen en het gewoon niet begrijpen. Dit muurtje is een erg sterk muurtje als je als hsp’er wil dat hij prikkels van anderen volledig afvlakt. Velen falen hier (enigszins gelukkig) dan ook in.

Om onder die laatste groep te vallen is er eigenlijk ook een heus talent nodig: dat iemand zo werkelijk beslist en daad bij het woord voegt om een muur om zich heen te zetten. Zo gekwetst door die hooggevoeligheid is diegene eigenlijk. Daarbij heeft diegene waarschijnlijk ook nooit geleerd om gevoelig te mogen zijn. Dicht bij emoties te mogen staan. Vanuit zijn omgeving dus. Zulke mensen hebben grote aanleg om narcistisch te worden. Om een degelijk muurtje namelijk in stand te houden, pijn te voorkomen, is het belangrijk om zich erg op zichzelf te richten. En mensen met narcistische trekken zijn erg goed in het bespelen van anderen om die voor hen te laten werken. Eigenlijk valt dat volledig onder punt 1: goed voelen wat een ander nodig heeft, maar dan zetten ze het minder fijn in: goed voelen wat een ander absoluut niet nodig heeft. En dat gebruiken.

Wil je leren hoe je je energetisch kunt weren/ loslaten tegen mensen met narcistische trekken? Bekijk onderstaande cursus!

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “Hoe hoogsensitivteit invloed heeft op narcistische mensen”