Waarom hsp’ers sneller de dupe zijn van narcisten

narcisten

Hoogsensitiviteit

Wat is hoogsensitiviteit (hsp)? Hoe staat dit in verband met narcisten?

Hsp is het diep ontvangen van prikkels. En hooggevoeligheid, een wezenlijk verschil, is hoe iemand met deze verwerking omgaat. Het merendeel van de hooggevoelige mensen reageert emotioneel en beïnvloedbaar op deze prikkels. Uiteraard reageert niet elke hooggevoelig persoon op deze manier op prikkels.

Hooggevoelig kun je meer en minder worden afhankelijk van wat je meemaakt in het leven aan life-events. Sommige gebeurtenissen maken je gevoeliger of minder gevoelig. Wanneer iemand te erg doorslaat naar minder gevoelig, maar wel nog veel antennes heeft, ofwel hsp is, maakt hem dat dat hij narcistische trekjes kan ontwikkelen. Namelijk het voelen wat iemand nodig heeft en dus ook dat wat iemand niet nodig heeft.

In het volgende gedeelte leg ik uit waarom narcistische mensen het snelst naar (andere) hsp’ers worden toegetrokken.

Narcisten

In mijn ogen heeft een narcist dezelfde kern als een hooggevoelig persoon. Ze ontvangen beide ontzettend diep prikkels. De meeste hsp’ers maakt dit lichtwerkers. Ze willen de wereld een beter plekje maken. Hun voornaamste lessen zijn bijvoorbeeld grenzen bewaken en voor zichzelf opkomen. Zich niet laten ondersneeuwen door mensen met een grote mond die vooral veel prikkels uitzenden i.p.v. ontvangen. Een narcist heeft deze zelfde kern, maar kan niet goed met de diepe prikkelverwerking omgaan. Menig ander maakt dit gewoon moe en onzeker, maar een narcist heeft ervoor bewust of onbewust gekozen een dikke muur voor zichzelf op te trekken. Omdat er dan geen heftige prikkels meer binnen kunnen komen, maar dus ook geen mooie prikkels, maakt het dat deze persoon zich dan voornamelijk op zichzelf kan richten.

Wat narcisten naar hooggevoelige mensen toetrekt, is het volgende:

– narcisten kunnen goed voelen wat een ander niet nodig heeft. En laat een gevoelig mens nu vaak net moeilijk in begrenzen zijn;
een ander hooggevoelig persoon heeft dezelfde kern als een narcist: ze zijn namelijk beide hsp. Een narcist zoekt soms wel degelijk hulp en zoekt dat bij iemand die dat kan begrijpen;
– een hooggevoelig persoon ziet de kern achter iemands gedrag. Dit maakt dat ze meer vergevingsgezind zijn. Maar tevens ook voor narcisten vergevingsgezind.

Leer ook hoe je mag omgaan met narcisme als hsp’er.

Wil je om leren gaan met het weren tegen mensen met deze narcistische trekken? Overweeg dan onderstaande cursus!

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “Waarom hsp’ers sneller de dupe zijn van narcisten”