10 onbekende signalen dat je kind hoogsensitief is

10 onbekende signalen

Er is natuurlijk al veel bekend over hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid. Hoogsensitiviteit betekent het meer/ dieper ontvangen van prikkels. Hooggevoeligheid is de reactie erop. Dat houdt ik dit artikel ook zeker aan, maar vandaag ga ik hier veel dieper in. Hoe herkennen we 10 onbekende signalen van je hoogsensitieve kind? En hoe kunnen we ze ook echt helpen?

Hoe wordt een kind hoogsensitief en hooggevoelig?

Om te voorkomen dat je een lange lijst te zien krijgt zonder achtergronduitleg, leg ik uit hoe een kind überhaupt hoogsensitief en hooggevoelig raakt. Dat doe ik aan de hand van onderstaande punten. Want eigenlijk is vrijwel elk kind hoogsensitief (hsp). In ieder geval veel meer dan volwassenen. Alleen reageren ze er verschillend op:

– Wanneer een kind geboren wordt, herinnert het zich zijn vorige levens én afspraak met het universum wat hij dit leven gaat leren onbewust, maar wel erg sterk. Dat komt omdat het kind simpelweg nog niet zo lang op aarde is en vrij spel heeft om zich de ontastbare dingen te herinneren. Veel kinderen hebben veel trauma of blijdschap in vorige levens meegemaakt. Om dat te herinneren is hoogsensitiviteit nodig: prikkels voelen van deze levens. Deze hoogsensitiviteit kunnen ze overigens wel loslaten later;

– Daarbij kan een kind zijn gaves hard nodig hebben of heel leuk vinden. Dat hangt af van hoe hij opgroeit. Als het gezin, immers een basis, veilig is, dan heeft hij ruimte om te experimenteren met zijn hoogsensitiviteit. Er gewoon te mogen zijn. Is het gezin onveilig? Dan kan het 2 kanten op: het kind zet zijn gaves uit om niet te hoeven voelen en om zo ‘normaal’ mogelijk te zijn. Óf het kind zet ze aan om veilig te kunnen blijven. Te weten wanneer hij zich verstoppen moet of wat hij moet zeggen om veilig te blijven.

Zoals je in het laatste punt leest, kan een kind erg verschillend reageren op zijn hoogsensitiviteit. Dat noem je nogmaals hooggevoeligheid. Let er dus op dat niet elk punt kán gelden voor jouw kind. Het blijft een individu en die zijn soms gewoon verschillend.

5 eigenschappen van de 10 onbekende signalen van deze kinderen

Hieronder volgt een lijst van verschillende opvallende punten waaraan je hoogsensitiviteit in je kind kunt herkennen. Je kunt namelijk echt klachten krijgen door hoogsensitiviteit. En hoe je bij moeilijke punten kunt helpen. Ik verdeel ze onder in signalen die weinig tot geen kwaad kunnen. En ga daarna verder in de rest van de 10 onbekende signalen die ondersteuning kunnen gebruiken.

Het kind is een echte helper. Dat heet ook wel lichtwerker. Dat betekent dat hij zorg wil dragen voor zijn omgeving. Of alvast

– De kleuter heeft heel veel energie en plezier in dingen ondernemen! Hierin loost hij zijn prikkels en gebruikt hij zijn energie goed;

Het kind kan diep geroerd raken door prikkels en uit dit gerust. Dat betekent dat je hem helemaal kunt verblijven met kunst, muziek of film;

Het kind wil graag met ouderen praten en kan soms ook echt mooie wijsheden geven. Vaak zijn dit herinneringen uit vorige levens die zo even op tafel komen. Soms resulteert dit ook in niet graag willen spelen met leeftijdsgenoten wegens gebrek aan uitdaging;

Je kind schat anderen goed in. Zo heeft hij een mening over iedereen en kiest hij bewust bij wie hij graag wil zien en bij wie niet.

5 Klachten van de 10 onbekende signalen

Zoals eerder benoemd, kan een kind ook erg veel klachten krijgen door zijn hsp:

– Het kind is erg overprikkeld waardoor hij snel moe of geïrriteerd is. Dat zit zo: een kind vangt met zijn dun energetisch schild veel prikkels op. Deze prikkels moeten er echter wel weer uit! Omdat de meeste kinderen niet een fijne routine hebben als het bewust van zich af douchen of regelmatig sporten, blijven prikkels vaak hangen. Dit resulteert in slaapproblemen bij kinderen of woede;

– Het kind heeft chronische klachten door overgevoeligheid als constante verkoudheid. Dat betekent dat de prikkels vastzitten in zijn systeem en er niet uit kunnen door boosheid o.i.d. uit het punt hierboven;

– Je kind is veel te lief. Helemaal niet erg, maar dat maakt hem soms niet weerbaar. Hoe dit in elkaar zit, is als volgt: je kind voelt heel veel pijn en blokkades bij anderen aan. Wanneer die ander dus naar doet tegen je kind, weet je kind waar het vandaan komt. En is hij sneller vergevingsgezind, wat anderen ‘niet weerbaar noemen’;

– Het kind wil niet op de voorgrond treden. Sommige hooggevoelige kinderen natuurlijk juist weer wel: die vinden die prikkels geweldig en lozen ze door op de voorgrond te treden! Maar nu we het over klachten hebben: sommige kinderen willen al die extra prikkels niet die ze krijgen van in de aandacht staan. Soms gaat dit trouwens zo ver door dat kinderen geen eens oogcontact willen of kunnen maken. Teveel prikkels door aandacht;

– De kleine heeft vaak tijdelijke klachten zoals een keelpijntje, een rugpijntje, etc.. Dat zijn dan prikkels die zich van tijd tot tijd ergens anders opslaan. Soms komt dit door gebruik van tweedehands spullen. Vooral bij het dragen van tweedehands kleding, badderen de kinderen in de prikkels van anderen. Maar het kind kan ook prikkels oppikken van de overleden oma van een klasgenoot. Dat vertaalt zich dan bijvoorbeeld in verdriet. Denk ook aan slaapproblemen bij de volle maan.

Leer ook meer over overprikkeling door tweedehands spullen. Welke onbekende signalen zijn jou nu duidelijker geworden?

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “10 onbekende signalen dat je kind hoogsensitief is”