Ontstaanswijze en werkzaamheden van een sjamaan

Ontstaanswijze en werkzaamheden van een sjamaan.

Er is al veel bekend over sjamanen. Maar toch gaat er soms wat van al die informatie door elkaar. Daarom wil ik graag vandaag goed en duidelijk uitleggen wat een sjamaan is, wat zijn ontstaanswijze is en wat er onder zijn werkzaamheden valt.

Wat is een sjamaan?

Een sjamaan heeft eigenlijk vele dingen die hij doet. Ik licht er een aantal toe die onder het sjamanisme vallen:

-Een sjamaan is helderziend. Een ziener. Dat betekent dat hij vaak contact kan maken met gene zijde: hij kan overledenen zien. Of legt op andere manier contact, middels een andere gave;

-Hij is holistisch: dat betekent dat hij bij zichzelf of de mensen die hij helpt altijd het totaalplaatje van lichaam en geest meeneemt. Hij kijkt dus niet naar de plek die iemand aangeeft dat pijn doet, maar echt naar de bron. Bij het holistische hoort uiteraard ook voeding, rust, activiteit en veel meer bij;

-Een sjamaan kan healen met zijn innerlijke kracht om bijvoorbeeld gaten in aura’s dicht te maken;

-De sjamaan gebruikt tenslotte witte magie middels rituelen of kruiden.

Naast werkwijze, de ontstaanswijze: word je geboren als sjamaan of kun je er ook één worden?

Dit is natuurlijk een groot discussiepunt voor mensen. Er valt voor beide wat te zeggen:

Geboren worden als sjamaan

Een sjamaan wordt vaak gezien als iemand die gaves heeft. En daarmee bovenstaande kan doen: healen, zien, rituelen en blokkades zien. Je kan geboren met een gave. Maar veel mensen worden met andere gaves geboren en herkennen die niet. En dan gaan we naar het volgende kopje:

Sjamaan worden

Er is niets wat je tegenhoudt om geen sjamaan te kunnen zijn. Maar je moet het op je eigen manier zijn, iets dat bij je karakter en al aanwezige gaves past. Je moet niet zomaar verwachten dat je dingen gaat zien, wanneer je hoofdgave bijv. helderweten is. Je kunt dan nog steeds contact leggen met gene zijde, maar dan minder makkelijk met het zien. Maar weten is even sterk. Daarnaast is de tweede en laatste vraag: wat wíl je ermee? Wil je je beroep ervan maken, wil je het toepassen in je dagelijks leven? Wil je anderen ermee helpen of gewoon voor jezelf? Als je niet laat weten wat je wil aan je gidsen, dan kunnen zij ook minder helpen bij je stappen én begrijpen van je gaven.

Naast ontstaanswijze, de werkzaamheden van een sjamaan

Dan gaan we tot slot over naar de werkzaamheden: waar houdt een sjamaan zich mee bezig?:

-Eén van de bekendste dingen is eigenlijk dat hij zich bezighoudt met voodoo verwijderen van mensen of plekken. Dit doet hij vaak met magie, rituelen, sterke affirmaties, met behulp van zijn geesten (gidsen/ winti’s) of met behulp van (kruiden uit) de natuur. Vaak gebruikt hij de vier elementen hier ook bij: wanneer een ritueel vier elementen bevat, maakt dat sterk. En het 5e element is dan de intentie. Denk bijvoorbeeld aan een ritueel dat hij in het bos doet (aarde), met iets verbranden (vuur), datgene dat hij verbrandt daarbij komt bepaalde helende geur vrij (lucht) en daarna gooit hij het weg in de zee (water). Kleine afwijking: en hoe loopt iemand magie op? Vaak vanuit vorig levens, door over spooklocaties te zijn gelopen of omdat iemand dat heeft aangericht met verkeerde intentie (vijfde element).

-Hij houdt zich ook bezig met geesten verwijderen. Dat lijkt erg op punt 1. Hij doet dit dan wederom met magie. Of hij stuurt ze naar het licht, omdat hij ze immers kan zien en verdwaalde zielen mogen dan een zetje in de juiste richting krijgen;

– Hij helpt ook mensen met psychiatrische klachten. Sommige mensen, zoals ik, geloven erin dat deze klachten te veranderen zijn zonder medicijnen (uiteraard niet in elke situatie zo). Je kunt dan een ritueel laten doen om lichaam en ziel weer te laten samenwerken;

– Hij healt tenslotte ook mensen met zijn eigen energie of energie van het universum. Dit staat ook bekend als magnetiseren, reiki of quantum touch. Healen kun je uiteraard al pratend doen: goede gesprekken maken iemand blijer. Maar je kunt ook met de handen kleine pijnen of emoties healen.

Heb je nog vragen over de ontstaanswijze en werkzaamheden van een sjamaan? Of wil je er zelf 1 worden? Laat het weten!

Engels: hoe herken je een oude ziel:

Nederlands: verschil tussen je eigen ingeving en die van je gids

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “Ontstaanswijze en werkzaamheden van een sjamaan”