Surinaamse voodoo (obia) laten weghalen

surinaamse voodoo

Fio fio, obia aan sieraden/ geld, nazar/ nadjar/ ogri ai/ dhiet, obia op de grond, obia in huis, bakroes, saitan/ bhoot/ pret en yorka’s, en gelukkig ook dingen als djhare, loekoes, wassi’s, tapu’s, kerkipasi en cotti’s die dit tegengaan. Zegt dit je allemaal wel wat? Dan spreken we wellicht dezelfde taal! Vanuit veel culturen, dus ook de Surinaamse, wordt veel voodoo gebruikt. En ook vanuit andere culturen uiteraard. Maar vandaag gaan we fijn in op Surinaamse voodoo en ook het weghalen hiervan. Ik ben er helemaal in thuis. Maar let op: dit is natuurlijk allemaal mijn zienswijze. We kunnen altijd verschillen.

Soorten magie en voodoo

Er bestaan veel soorten magie in de Surinaamse cultuur. Voordat ik dat uitleg, zal ik toch even stil moeten staan bij een samenvatting van de soorten magie:

1: Je hebt magie dat op iemand wordt gericht en dat dan hangt aan de persoon. Dat is in dit leven gebeurd, of al vanuit een vorig leven gestuurd en nog steeds bij je. Wat je hierdoor merkt is dat er bepaalde levensgebieden achteruit gaan. Nog een klein verschil: heb je te maken met een (familie)vloek, dan handel je zelf beïnvloed. Heb je te maken met magie, dan trek je vooral pech aan. Heb je te maken met een vloekgeest of magiegeest, dan is er ook een gedaante dat jou volgt die de levensgebieden aanpakt;

2: Er bestaat magie dat op iemand wordt gericht met een object zoals een pop wat vervolgens in huis terecht komt, waardoor als die persoon hierbij in de buurt is, het misgaat;

3: Er is voodoo dat ín een persoon terecht komt. Ook wel bezetenheid genoemd. De voodoo symptomen hiervan zijn dat het lichaam, handelen en de gedachten aangevallen;

4: Er bestaan ook jaloezie en ontwensingen van anderen naar jou die voodoo worden. Ze zijn bijvoorbeeld jaloers op je relatie. Deze uitspraken kunnen dan uitkomen, maar zijn niet opzettelijk met ritueel verstuurd, en de eerste 3 wel;

5: En je hebt zaken die op voodoo lijken en voelen, zoals pech of vermoeidheid of een verbroken relatie, maar het niet zijn. Of deels voodoo zijn. Denk bij andere factoren dan aan tegenwerking vanuit het universum, familiekarma, familievloeken, magie opgelopen van spooklocaties zoals begraafplaatsen, uit eigen negativiteit voodoo op jezelf creëren, medische dingen of hooggevoeligheid.

De Surinaamse termen vanuit het begin van het artikel vallen verspreid onder deze koppen. Laten we ze doornemen met de bijbehorende uitleg!

Surinaamse voodoo

Punt 1: afstands magie, vloeken en geesten aan een persoon. Bij geesten kun je dan denken aan bakroes. Dit zijn geesten die iemand dienen en voor hem op pad gaan als diegene iets wil aanrichten bij een ander. Bakroes kunnen zwarte magie. De bakroe vernietigt dan waar het opdracht toe heeft gekregen. Hij laat zichzelf zien in ooghoeken of dromen en heeft meestal een kleine donkere gedaante en veel haar. Men zegt dat als hij de persoon waarnaar het is gestuurd vernietigt, hij overspringt op een naaste, zoals een kind, om daar verder te gaan;

Je hebt ook geesten die aanhechten, zoals yorka’s (mensen die net zijn overleden). Sommigen noemen dat ook auralifters. En je hebt de verzamelnaam voor boze geesten: bhoot. Pret zijn vaak menselijke geesten die dolen. En een vloek wordt ook wel seraap genoemd. Of het woord wordt voor magie gebruikt;

Punt 2: mensen gebruiken soms bolletjes of spullen om te plaatsen bij iemand. Hierin zit magie. Dit wordt obia genoemd. Soms smeren ze het ook op geld. Wanneer je hier in de buurt van bent, voel je dit. Of je hebt het aangeraakt en het laat een (permanent) spoor van magie op je achter;

Punt 3: voodoo in een persoon. Denk aan geesten/ magie (bhoot) die ín je komen via allerlei magie methodes, zoals via eten en drinken of via intimiteit;

Punt 4: dit gaat vaak om ogri ai en nadjer/ nazar. Dit is een tijdelijke vorm van jaloezie dat je voelt. Meestal word je hier heel misselijk van. Of je maakt boetes. Meestal gaat dit dan ook weer weg. Blijft het langer, dan is het eerder een dhiet of fiofio;

Punt 5: hooggevoeligheid, karma, medische dingen en het universum is gewoon dat. Daar kan ik je ook bij helpen, maar het is geen voodoo. Het vóelt soms wel zo. Maar soms wordt iets als een fiofio gemist, omdat het niet met ritueel of offer is gedaan maar wel uitwerking geeft van zwarte magie.

Surinaamse voodoo weghalen

En hoe wordt een genezer genoemd? Een bonuman of winti genezer! Of sjamaan. En dat werk doe ik! Ik werk hiervoor samen met speciale kruiden en met mijn winti. Maar eigenlijk noem ik dat liever gids of achterban.

Hoe haal je magie nou weg? Magie tast van alles aan. Van verslaving creëren tot geldproblemen, van relatieproblemen, tot gezondheidsproblemen. Dat is niet goed! Daarom zijn er ook oplossingen:

Punt 1: de afstands magie. Dit haal je weg met verschillende soorten wassi’s. Zij verbreken een vloek, verdrijven magie of sturen een geest weg, afhankelijk van het soort wassi;

Punt 2: de obia: spullen met slechte energie. Dit haal je weg met een tapoe. Het vernietigt de magie van binnen;

Punt 3: wanneer er voodoo in een persoon is, haal je dit vaak ook weg met wassi’s. Of met ‘tegendrankjes’, ook tapoe of cotti genoemd;

Punt 4: heb je tijdelijke boze oog (nadjar) waar je erg misselijk door bent, dan kun je dat laten djhare. En punt 5: heb je fiofio (langdurige boze oog) dan haal je dat ook weg met een wassi. Sommigen doen ook kerkdiensten (kerkipasi) hiervoor. Familievloeken kun je ook op afstand laten verbreken.

Surinaamse voodoo blokkeren

Waar je hierna op moet passen, is dat iets niet simpelweg opníeuw wordt gestuurd. Dan hebben we het niet over verdrijvingen, maar over blokkeringen. Dit wordt ook tapoe genoemd of cotti.

Een tapoe wordt dus zowel verdrijvend als blokkerend gebruikt, afhankelijk van wat er speelt. Een tapoe zit soms ook in een talisman. Een cotti is kruiden in je huid aanbrengen zodat je signalen krijgt als iemand kwaad wil doen middels eten en drinken of obia. Je krijgt dan bijv. trillende handen of vliegen of haren in je eten als teken. Negeer die dan niet. En je kan ook een afstandsritueel doen om iemand die constant magie of geesten stuurt te blokkeren. Welke bescherming, maar ook verdrijving, je dus nodig hebt, hangt af van in welke situatie je zit.

Heb je hulp nodig of wil je deze verdrijvingen/ blokkeringen/ beschermingen van Surinaamse en andere voodoo? Laat een reactie achter!

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “Surinaamse voodoo (obia) laten weghalen”