10 makkelijke mindfulness instapoefeningen

instapoefeningen voor mindfulness

Mindfulness wordt de laatste tijd veel hipper. Dat snap ik ergens ook wel. Hooggevoeligheid en je emoties uiten wordt eindelijk steeds meer gewaardeerd. Er zijn zoveel mensen die van middelbare leeftijd zijn die juist wilden dat dit eerder gebeurde. Om die gevoeligheid meer uit te spreken en te begrijpen, wordt vaak mindfulness gebruikt. Maar dit is zo’n groot begrip en iedereen doet het anders. Daarom staan we vandaag stil bij 10 mooie mindfulness instapoefeningen. We zorgen dat die zonder veel gedoe opgepakt kunnen worden!

Waarvoor dient mindfulness?

Maar waarvoor dient nu eigenlijk mindfulness? Kan iedereen dit zomaar toepassen of moet je daar op een bepaalde manier voor in het leven staan? Nee, iedereen kan dit doen. Het enige dat belangrijk is, is je eigen manier erin vinden. Daar ga ik je bij helpen vandaag door de oefeningen zo laagdrempelig mogelijk te maken. Wat bereik je met die oefeningen?

Mindfulness is eigenlijk gewoon een duur woord voor bewustwording. In plaats van gehaast leven, gehaast lunchen, etc., leren we te waarderen wat we hebben en aan te pakken wat niet goed voelt. We zijn dus goed bezig met begrijpen wat ons lichaam gezegd. Maar ook onze intuïtie. Waar staat die buikpijn bijvoorbeeld eigenlijk altijd voor? Is dat alleen bij stress? Waarom krijg je die buikpijn dan altijd bij 1 bepaalde collega? Ervaart zij veel stress of geeft ze jou stress? De oefeningen zijn dus puur om de signalen in en om je heen beter te begrijpen. Met signalen om je heen denken mensen soms ook aan het inzetten van hun gaven om signalen op te pikken uit gene zijde.

Is mindfulness spiritueel?

Maar mindfulness is echt niet altijd spiritueel. Ja, de oefeningen zijn geweldig om je gaven mee in balans te krijgen of om je rustig te krijgen zodat je open staat voor tekens van het universum, maar het biedt ook zoveel meer. Denk aan bewuster eten en allergieën ontdekken. Of voelen welke sport goed bij je past en opeens beter slapen.

Wat mindfulness aan de ene kant spiritueel maakt is dat het je kalmeert. Als je rustig bent, heb je meer tijd en ruimte om alles te ontvangen dat afwijkt van ‘het normaal’. Hierdoor kun je dus gemakkelijker aura’s waarnemen of via helderhoren een idee krijgen dat oplossing is van je vraagstuk.

5 makkelijke en zweverige mindfulness instapoefeningen

Laten we daarom bij leuke en wat spirituelere mindfulness instapoefeningen beginnen en als dit niets voor je is, weet dat je dan verderop 5 nuchterdere oefeningen kunt vinden.

1: Probeer eens een meditatie voor jezelf te verzinnen. Of gebruik een gidsmeditatie van mij. Bijvoorbeeld dat je een droom huis bouwt in je hoofd of door een doolhof loopt. Hoe dieper je loopt, hoe verder je komt. Hier kun je van alles ontdekken. Innerlijke gevoelens. Weggestopte situaties. Je originele dromen voor dit leven. Je kunt zelfs je gids zien. Daarvoor hoef je niet eens in hypnose! Want eigenlijk bén je in hypnose. Het feit dat je zo diep verzonken bent in gedachte, maakt namelijk dat je je bewustzijn rustig opzij hebt gezet.

Pro tip: het helpt dit in een houding te doen waarin je normaal nooit in slaap valt;

2: Vraag je gids eens een teken. Ervaar op dat moment wat je lichaam of geest doet. Krijg je opeens een sensatie of andere gedachte? Dit kan dan niet anders dan je gids zijn. Het enige wat je hoeft te doen is vertrouwen;

3: Ga patronen bijhouden! Hoe voel je je bij een bepaalde vriend altijd? Hoe laat je moeder je altijd voelen? Zit er een patroon in? Heb je bijvoorbeeld elke keer een hoestbui bij je moeder? Wees bewust en onderzoek dan de symboliek van klachten als hoesten;

4: Of vraag gewoon een droom dat een bepaald antwoord bevat! Ikzelf doe dat altijd een paar keer per maand en ik word eigenlijk nooit overgeslagen hierin. Wel is het belangrijk om direct als je hebt gedroomd het op te schrijven en alleen realistische dingen te vragen. Denk aan dingen die bijna niet op andere manieren te achterhalen zijn anders;

5: Tenslotte: waarom probeer je niet gewoon eens een aura te zien? Dat kun je al doen door je eigen ogen af te leiden. Dit kan in spiegels of door naar je neus te kijken waardoor je beeld vervaagt. Hoe meer het bewuste op je zintuig, in dit geval het zien, uitgeschakeld is, hoe meer je onderbewuste toegang krijgt. En die onderbewuste is degene die onzichtbare maar bestaande waarnemingen kan doen. Je kunt het zelfde proberen voor foto lezen of mediteren om vorig levens te zien.

5 makkelijke en nuchtere mindfulness instapoefeningen

1: Eigenlijk wordt alles makkelijker als je gewoon inademt tot je buik en daar bewust van bent. Balans wordt makkelijker. Emoties vloeien meer gereguleerd, etc.. Als je buiten adem bent of raakt van een situatie, is de kans groter dat je roekeloze dingen doet. Voor sporters scheelt zo’n truc al meer dan 50% in het uithoudingsvermogen. Laat staan wat het voor jou in het dagelijks leven ook al kan doen;

2: Doe een ochtend- of avondritueel. Gewoon 1 die bij je past. Je kunt naar luxere dingen reiken, zoals zelfhypnose of je netjes afschermen ‘s ochtends, maar je kunt ook simpelweg vragen wat je wil van de dag. Of jezelf toespreken in de spiegel. je kent dat wel dat als je maar lang genoeg je mond in lachende houding zet, je vanzelf moet lachen? Dat is de kracht van woorden en gebaren;

3: Proef bewuster, ruik bewuster, etc.. Ga na welke zintuigen je op een dag het minst gebruikt en zet ze meer in. Alle zintuigen zijn zo mooi. Een beetje meer aandacht geven kan geen kwaad. Misschien doe je wel niet zoveel met parfum, maar vind je het dragen ervan toch wel erg fijn. Of je ontdekt dat je maag een stuk rustiger wordt nu je meer proeft wat je eet. Ik zeg het eerlijk: ik probeer al jaren meer te genieten van een lunch, maar ben nog niet geslaagd in mindful lunchen;

4: Plan een paar uur in de week waarin je niet mag werken en ook niet je standaard ontspanning mag doen zoals sporten of tv-kijken. Ga dus júist eens een boek lezen waarvan je misschien nog niet weet wat te verwachten. Of juist iets nieuws leren, zoals een taal. Dit triggert een heel ander deel in je hersenen en kan je een compleet gevoel geven;

5: Probeer nadat je een snel oordeel hebt gehad over iets, de andere kant ervan te zoeken die je mogelijk niet ziet. Je kent wel die gevallen dat mensen mensen met overgewicht uitlachen die een patatje eten. Heb je jezelf er wel eens op betrapt? Denk dan eens aan hoe ze misschien al 50 kilo zijn afgevallen en dit hun eerste frietje kan zijn in maanden.

 

Kleine bonus: 6: heb je iets van jezelf dat je niet leuk vindt? Bedenk de komende maand een oplossing. Zeg je te vaak ‘uhm’? Let er op en laat juist een stilte vallen of zeg: ik denk er over na. Tackel zo’n gewoonte gewoon eens in de zoveel maanden.

Kijk, en natuurlijk zijn er nog zóveel meer oefeningen, zoals elke dag stilstaan bij wat je dwars zat en wat goed ging, spullen opruimen, muziek luisteren, etc..

Welke van deze instapoefeningen voor mindfulness is nu jouw favoriet?

Engels: alles over hooggevoeligheid

Nederlands: ontdek de naam van je gids!

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “10 makkelijke mindfulness instapoefeningen”