Heb jij een innerlijke stem in je hoofd?

innerlijke stem

Heeft iedereen zijn stem in het hoofd?

Een innerlijke stem.

‘Wat als ze dit vragen bij een sollicitatie? Dan kan ik het best dat erop antwoorden. ‘

Hoe warm wordt het vandaag?

Handig toch? Zo nadenken in je hoofd? Maar heb je er ooit bij stilgestaan dat niet iedereen op dezelfde manier nadenkt of dingen overweegt zoals jij? Er zijn mensen mét, en zonder innerlijke stem in het hoofd. Als je zo’n stem hebt, worden er dingen in je eigen stem voorgelezen aan je. Dit kan gaan om letterlijk teksten lezen, je voorbereiden op een gesprek of vervelende gedachtes hebben.

Heb je niet je eigen stem in je hoofd? Dan ontvang je gewoon dingen. Je hebt geen stem die iets voorleest. Als je vervelende gedachtes dreigt te hebben, zijn het eerder herinneringen in beelden of emoties. En als je je voorbereid op een gesprek dan doe je dat eerder door moed bij elkaar te rapen of op te schrijven wat je wil zeggen en dat na te lezen.

Checklist. Voldoe jij aan 2 of meer van deze punten? Dan kunnen we gerust zeggen dat je gewoon een stem in je hoofd hebt die je helpt bij het ontvangen van informatie!

-Je overlegt met jezelf of iets een goed idee is en wat eventuele gevolgen zijn;
-Duidelijk in woorden nadenken over iets;
-Uitspraken als: ‘laat het gewoon los’, zijn niet echt helpend voor jou;
-Je piekert gauw en valt niet met een leeg hoofd in slaap maar eerder met (rustgevende) gedachten;
-Zo terughoren hoe een conversatie tussen jou en een vriendin van vroeger ging.

Hoe ontstaat een innerlijke stem?

Ik denk dat er niet een eenduidig antwoord is over wat maakt dat je een stem in je hoofd hebt. Het is net als ADHD, dat heb je gewoon. Soms heb je iets omdat het erfelijk is, soms heb je iets omdat het genetisch bepaald is.

Ik denk dat het voornamelijk afhangt van je karakter. Ben je een denker of een doener? Je kunt je voorstellen dat een denker waarschijnlijk zo’n stem in het hoofd heeft. Of maakt die stem diegene juiste en denker?

Ik vermoed ook niet dat het iets te maken heeft met je wijsheid. Iemand die bijvoorbeeld muziek kan spelen op gevoel, heeft een minder grote kans op een stem in het hoofd dan iemand die muziek speelt aan de hand van akkoorden en noten. Maar dat maakt voor het talent niet per se uit.

Nederlands: De symboliek achter jezelf verspreken

Hoe het is om je eigen stem in je hoofd te hebben

Het is per persoon verschillend om een eigen stem in het hoofd te hebben. De één vindt dit leiden tot piekeren. Maar de ander helpt het structureren. Hoe dan ook ga je bij alles wat je doet na wat je doet. Je vraagt je af of het tijd is om te slapen nadat je vermoeidheid voelt. Je bedenkt je dat je een vest wil aantrekken omdat het koud is: ‘ik pak even een vest’. Soms is dit ook hoe je mensen met een innerlijke stem herkent. Die spreken dat van het vest pakken ook nog even uit als er iemand is. 

Doemdenken of je voorbereiden op een gesprek is ook vaak een kenmerk van een stem hebben. Je schat dan in wat gezegd kan worden op wat jij zegt.

Verder helpt een innerlijke stem je nadenken over mails of zegt het voor wat je wil typen. Sommige mensen met zo’n stem lezen de mail ook helemaal na in hun stem. Maar andere mensen met een stem zeggen het eerst en typen het dan uit.

Hoe het is zonder innerlijke stem

De meesten die zich überhaupt afvragen of er ook mensen zijn zonder stem, dus de mensen die dit artikel lezen, hebben vaak gewoon zo’n stem. Dus hoe is het dan zonder die gedachten in je hoofd?

Zonder stem in je hoofd leven maakt je niet dom of juist heel intuïtief. Maar je constateert gewoon. Het vest als je het koud hebt is al aan zonder dat je erover nadacht. Een sollicitatie is al voorbereid omdat je in de spiegel je pitch hield. Een mail schrijven doe je terwíjl je er over nadenkt en niet geheel vooraf over nadenkt. Nadenken doe je, maar dan niet per se met begeleidende stem, maar eerder in beelden of feiten bij elkaar optellen.

Kon je jezelf al niet helemaal plaatsen? Er zijn ook uitzonderingen. Sommigen hebben soms wel en soms niet een stem in het hoofd. Die wéten gewoon waar het noorden is. En die wéten gewoon dat het nu tijd is om de afwas te doen. Die vóelen gewoon dat ze vandaag niet lekker zijn zonder dat met woorden te zeggen in zichzelf. Maar bij een vraagstuk of gewoon wanneer een situatie erom vraagt, beredeneren ze het antwoord wel weer in hun innerlijke stem. En een handeling doe je wat eerder op muscle memory dan met de stem die zegt: ‘als ik dit doe, gebeurt er dit’. Als het 4 uur is, constateer je dat en weet je dat je de bakker op je werk moet bellen zodat die de volgende dag geleverd kunnen worden, net zoals elke dag.

Gekoppelde gaven

Beide soorten mensen zijn dus even intuïtief, was de constatering. Maar de gaven verschillen. Ik geloof erin dat iedereen gaven heeft en kan ontwikkelen. Maar de mensen met zonder innerlijke stem hebben vergrote kans op helderweten. Helderweten betekent namelijk dat een antwoord gewoon tot je komt. Of helderzien. Dan denk je in beelden. Mensen mét innerlijke stem hebben uiteraard eerder het helderhoren. Zij horen gedachten van anderen of horen een overledene praten.

Automatisch schrift kunnen beide. De meningen over hoe je automatisch schrijven moet doen, zijn verdeeld, maar mijn mening is het dat je lekker aan andere dingen mag denken zodat je gids of overledene toegang heeft tot je hand zonder je bemoeienis. Of je dan wel of geen stem hebt, als je je bewustzijn af kunt leiden, gaat schrift jou gewoon lukken!

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “Heb jij een innerlijke stem in je hoofd?”