De hooggevoeligheids test (kind)!

de hooggevoeligheids test

Wat is hooggevoelig zijn?

Welkom bij de hooggevoeligheids test kind test! Laten we eerst stilstaan bij het voorbereiden op deze test. Er is ten eerste al heel veel geschreven over hulp bij hooggevoeligheid, wat een reactie is op hoogsensitiviteit. Samengevat houdt hoogsensitiviteit in dat we een dunner energetisch schild hebben. Dat maakt dat we veel prikkels ontvangen van buitenaf. Dat kunnen hele gewone prikkels zijn zoals vallende blaadjes van een boom, maar ook onzichtbaardere prikkels zoals andermans emoties.

Sommige mensen willen niet zo hooggevoelig zijn. De wereld is soms niet op ze afgesteld. En grenzen stellen kost veel moeite als je andermans emoties voelt en daar een weg in moet vinden naast de jouwe. Daarom willen hooggevoelige mensen ook graag helpen. Hoe gelukkiger de omgeving om hen heen, hoe minder ze de lasten van anderen hoeven te voelen. Maar dat zijn op zich nog wel logische dingen die voorkomen: grenzen aangeven, veel voelen en vermoeidheid. Vandaag doen we de verdiepende hooggevoeligheids test! En dan met goede vragen, niet met voor de hand liggende ‘voel je je aan het eind van de dag moe’ vragen. Zo heeft iedereen er wat aan! Doe hem vooral en tel je punten op!

De hooggevoeligheids test

Deze test bestaat uit 15 vragen. Tel de ‘ja’s’ bij elkaar op en check daarna je antwoord! Je kunt de test op jezelf doen, maar ook op een kind!

 • Hecht je veel waarde aan je vrije tijd?
 • Vind je het lastig een nieuwe hobby te beginnen?
 • Blijkt het dat je intuïtie het vaak juist heeft? Of dat van je kind en hoe hij je omgeving vindt?
 • Heb je snel zenuwen?
 • Voel je gewoon hoe de sfeer in de ruimte waarin je binnen bent gelopen voor je binnenkomst was? Zoals dat er net ruzie heeft plaatsgevonden of een vergadering;
 • Denk je snel dat iets niet voor je weggelegd is? Zoals een baan?
 • Heb je vaak even tijd nodig om te reageren in een gesprek of plotse vraag?
 • Speelde je vroeger graag zelfstandig?
 • Wissel je snel van emoties?
 • Staar/ dagdroom je snel?
 • Voel je je onder de douche opmerkzaam goed? En niet alleen door het warme water;
 • Gaan jouw gedachten vaak door elkaar in plaats van na elkaar?
 • Heb je minstens 2 versterkte zintuigen? Zoals extreem goed proeven of horen?
 • Heb je snel last van de feedback van anderen?
 • Straat stress gauw op je lichaam?

De hooggevoeligheids test, kind uitleg

Eigenlijk valt elke vraag onder een kenmerk van hooggevoelig zijn. Hoe meer ja’s je hebt, hoe gevoeliger je bij wijze van bent. En in contact met je levensmissie: verdiepen en helpen. Bij meer dan 10/15 punten kun je jezelf echt hooggevoelig noemen. Maar wat heb je daar nu eigenlijk aan? Eigenlijk dat je jezelf nog beter begrijpt en jezelf en anderen kan helpen!

Laten we de verschillende vragen doornemen.

De vragen over emoties gaan natuurlijk over de echte kern van hooggevoeligheid. Als je heel gevoelig bent, dan neem je prikkels van anderen snel op of over. Prikkels betekent eigenlijk: alles dat is. Zo kun je snel met andermans emoties lopen alsof ze van jou zijn. Dat betekent dat je anderen gauw oppikt, maar ook bijvoorbeeld het karakter van de schilder van het schilderij waar je naar kijkt. Dat is wat echte hooggevoeligheid is. Sommigen noemen het ook wel heldervoelen. Maar niet iedereen die hooggevoelig is, is heldervoelend.

De vragen omtrent omgaan met anderen is erg typerend voor hooggevoelige mensen. Hoogsensitieve mensen gaan graag om met mensen zonder drama. Immers voelt dit als hun eigen problemen. Als je jong bent, dan lijkt het er vaak op dat oudere kinderen of zelfs volwassenen minder problemen hebben. Waar leeftijdsgenoten zich bijvoorbeeld druk maken over hun huid, maak jij je veel drukker over de natuur of de ruzie tussen je ouders. Immers voel je dat er iets aan de hand is. Zo trek je vanzelf naar oudere mensen toe.

Daarbij geven ouderen hopelijk andere feedback, want feedback is een terugkerend ding voor hooggevoelige mensen en dan de negatieve soort. Immers voelen mensen dat ze zich af kunnen reageren op jou omdat jij toch al letterlijk prikkels absorbeert.

Daginvulling

De overige vragen gaan over zenuwen, staren en tijd nodig hebben. Ook dit komt allemaal neer op prikkelverwerking. Bij veel mensen geeft het ontvangen van teveel prikkels van anderen zenuwen: immers vechten hun eigen prikkels/ systeem terug. Dat kost energie. Een ander symptoom is natuurlijk vermoeidheid. Het staren en tijd nodig hebben is ook prikkelverwerking. Van binnen weet je immer dat je veel oppikt van anderen en je wil graag zeggen wat jij zelf te zeggen hebt.

Enkele vragen gaan over daginvulling en vrije tijd. Hooggevoelige mensen hebben wat sneller moeite met ruimte innemen of voor hunzelf kiezen. Ze vinden het vaak oneerlijk dat zij het goed hebben en een ander minder. Daar komt het wegcijferen zowat nog het meest vandaan en niet zozeer vanuit onzekerheid dus. Deze mensen vinden dus een goede baan of hobby vinden, lastig.

Welk puntenaantal had jij? Laat het me weten!

Vond je zo’n test leuk? Doe ook eens de hooggevoeligheid zelftest!

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “De hooggevoeligheids test (kind)!”