Wat is empathisch zijn (spiritueel)?

wat is empathisch

In het dagelijks leven krijgen we veel te maken met verschillende soorten definities van veelgebruikte woorden in de spirituele en paranormale wereld. Enkele bekende zijn wat is energie en de betekenis van hooggevoeligheid. Dit zijn belangrijke begrippen ook die ik in dit artikel ga gebruiken. Energie is in het kort: prikkels. Dat betekent alles dat ís. Van zichtbare en normale dingen als een varend bootje tot onzichtbaardere dingen als iemands humeur of een geest. Hooggevoeligheid betekent niets anders dan je omgang met deze prikkels. Stimuleren ze bij jou boosheid of juist kopiëren van iemands gedrag? En welke raakvlak heeft wat is empathisch zijn als het gaat om de spirituele wereld?

Wat is empathisch zoals wij het woord kennen?

Empathie betekent eigenlijk gewoon begaan zijn met iemand of iets. Meeleven, inleven en voorstellen. Iemand vertelt een verhaal en je kan het voelen alsof je erbij was of je zo inleven dat je je verplaatst in de verteller. Toch wordt de definitie van empathie vaak verward met hooggevoeligheid. Ik zal het verschil tussen de twee uitleggen.

Hooggevoeligheid betekent een reactie op vele prikkels ontvangen. Sommigen worden door hooggevoeligheid dus erg empathisch en gevoelig. Sterker nog, zo staat hooggevoeligheid in zijn geheel bekend. Maar veel prikkels ontvangen kan ook tal van andere uitwerkingen hebben. Denk aan kinderen die na een schooldag boos zijn van vermoeidheid (prikkels). Of dat je altijd maar wil sporten omdat je je anders zo onrustig voelt. Wederom door prikkels. Maar het gaat nog dieper. Sommigen sluiten zich door het ontvangen van al deze impulsen juist heel erg af. Ze bouwen een muur om zich heen. Voelen juist niet meer gemakkelijk hoe een ander zich voelt.

Empathisch zijn is kortom een reactie dat hooggevoeligheid veroorzaakt kan hebben. Omdat je het humeur en verhaal van de ander dus voelt alsof je er zelf bij was. Je kunt ook empathisch zijn zonder dat je hooggevoelig bent. Dan kun je gewoon goed inleven. Dat is het verschil. Empathisch door hooggevoeligheid betekent invoelen. Empathisch uit jezelf en zonder hooggevoeligheid betekent inleven. En wat maakt iemand hooggevoelig? Dat is als je hoogsensitief geboren of geworden bent.

Empathie en het spirituele

Dan gaan we naar een volgend onderwerp: het spirituele en paranormale. Men denkt hierbij het vaakst aan geesten of gaven. En dan met name de gave die je de toekomst of geesten kan laten zien. Beide voorbeelden vallen onder helderzien. Helderzien betekent dat je zintuig ‘zien’ versterkt is. Als je helderziend bent geboren of geworden, kun je geesten en toekomst zien. Maar helderziend zijn betekent ook door mensen heen zien, hoofdpijn hebben, aura’s zien of veel dromen. Je hoeft als helderziende dus helemaal geen geesten te zien. Je kan gewoon één of meer van de andere takken ervaren.

Maar waar ik één zintuig benoem, zijn er natuurlijk nog meer: het voelen, ruiken, proeven, horen. Dit zijn ook zintuigen die een versterking kunnen hebben. Zo wordt bijvoorbeeld gevoelig zijn op de oren helderhoren. Ook hiermee kun je, om bovenstaande voorbeelden aan te houden, geesten, aura’s, mensen snappen waarnemen, maar dan met gehoor. Iets wat daar minder onder valt is dromen. Maar wel weer een ontzettend versterkt gehoor of helaas tinnitus hebben.

De meeste mensen die hooggevoelig zijn hebben tevens één of meer gaven. Immers ziet een gave eruit als veel prikkels ontvangen op één of meer zintuigen. En dat brengt speciale krachten met zich mee. Maar wat heeft  een gave met empathie te maken? Dat komt dan allemaal neer op heldervoelen.

Heldervoelen

De definitie van heldervoelen wordt vaak verward met hooggevoeligheid. Of mensen hebben er simpelweg verschillende invullingen van, dat is ook helemaal goed. Mijn definitie van heldervoelen is het overnemen van prikkels. Dat betekent dat je met name mens en dier oppikt en dan alles wat zij voelen (immers is dit de bijpassende gave). Dat betekent voelen van emoties tot gedachten tot pijn. Hooggevoelig zijn betekent meer dat je kunt in- en aanvoelen. Het verschil met heldervoelen is dat je bij heldervoelen de ander zijn prikkels voelt alsof het de jouwe zijn. En nog ter herhaling: empathie op zichzelf is inlevingsvermogen. Maar ook deze gave heeft verschillende kanten en je hoeft net als bij de voorbeelden van het zien en horen niet aan alles te voldoen. Het is logisch dat we verwachten dat een heldervoelend persoon emotie kan overnemen van anderen. Maar er zijn ook veel uitzonderingen.

Conclusie wat empathisch zijn is

Laten we nog even tussentijds samenvatten: een hooggevoelig persoon verwerkt veel prikkels. Dit geeft een reactie. Bij sommigen is dat empathisch zijn. Hooggevoelige mensen hebben vaak een gave. Soms is dit heldervoelen. Maar je kan met heldervoelen ook iets heel anders ervaren dan emoties. Je kunt namelijk ook pijn overnemen. Of gedachten. Ter herhaling: alsof het dus je eigen pijn en gedachten zijn. Een dokter kan in dit geval dan ook helaas geen verbetering bieden. Prikkelverwerking aanpakken wel. Je kunt jezelf dus niet zozeer een empathisch persoon vinden, omdat je dat uit jezelf niet bent of omdat je graag op jezelf bent, terwijl je wél heldervoelend bent.

Een andere interessante gave is helderweten. De valkuil bij deze gave is dat mensen snel in hun hoofd zitten en piekeren. De mooie kant vergeten ze helaas gauw: dingen simpelweg doorkrijgen en wéten. De meest hooggevoelige mensen kunnen dus gewoon helderwetend zijn en zichzelf absoluut niet als hooggevoellig beschouwen.

Wat vind jij, ben jij empathisch en op welke manier is dat?

Engels: waarom zien kinderen sneller geesten dan volwassenen?

Nederlands: omgaan met kinderen die geesten zien

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “Wat is empathisch zijn (spiritueel)?”