5 spirituele oorzaken van smetvrees

spirituele oorzaken smetvrees

Vandaag staan we stil bij 5 spirituele oorzaken van smetvrees! Of OCD hebben dus. Of iets snel vies vinden. Heel veel mensen hebben op verschillende manieren smetvrees. Bij de 1 merkbaarder, zichtbaarder en storender dan bij de ander. De 1 vindt bijvoorbeeld een lepel met eten delen smerig. De ander vindt een kledingstuk aanraken van de ander vies. En weer een ander vindt überhaupt knuffelen en zoenen niet fijn. En een allerlaatste vindt sowieso drukke en openbare ruimtes niet prettig. Dit hebben trouwens ook vaak hooggevoelige mensen in drukke ruimtes.

Laten we meteen beginnen bij de oorzaken van smetvrees en de spirituele kant ervan! Want bovengenoemde klinkt nog vrij logisch, toch?

5 spirituele oorzaken van smetvrees

1: Laten we beginnen bij het begin, of zelfs ervoor: het vorige leven. In vorige levens kan een breed scala aan van alles zijn gebeurd dat nu resulteert in smetvrees. Vaak is dit simpelweg bescherming. Denk aan heel veel de pest hebben gezien in Egypte of misschien zelfs gehad. Of dat er zó over je grenzen is heen gegaan dat je nu gewoon niet van aanrakingen en mensen moeten voelen houdt;

2: Dat heeft dan ook wel te maken met hooggevoeligheid. Als je hooggevoelig bent, dan vang je ontzettend veel prikkels op gedurende de dag. De 1 verwerkt die anders dan de ander. Als je hooggevoeligheid niet fijn verwerkt, dan gaat dat klachten geven. Denk aan met pijn lopen dat de ander heeft of denk aan huilbuien, je isoleren of woede uitbarstingen. Alles om de prikkels maar (onbewust) te lozen en even niet te voelen. Maar bij sommigen resulteert dit dus in smetvrees. Wat heeft die aanraking daar dan mee te maken? Over het algemeen geldt: hoe verder je van een persoon vandaan bent, hoe minder je hem voelt;

3: Je bent vies van tweedehands of sowieso spullen van anderen. Dat is ook wel logisch. Van een persoon vandaan blijven, helpt inderdaad tegen overprikkeling. Handig en fijn is het natuurlijk niet altijd. Maar een eigendom van een persoon zit simpelweg ook vol prikkels, toch?;

4: Of je bent zo hooggevoelig dat je geen pijn, maar emoties of gedachten van anderen overneemt. Zo kun je per ongeluk weten en je er zelfs zo naar gedragen dat de ander smetvrees heeft. En dan krijg jij dat ook. Dit geldt ook echt voor zoveel andere dingen ook: stotteren, jezelf lelijk vinden, etc.;

5: Tenslotte kan er in dit of in een vorig leven iets gebeurd zijn met intimiteit. Of iets met je grenzen overgaan. Iets dan ook dat moeite met intimiteit veroorzaakt. Dit kan ook tot uiting komen in van alles: van veel huilen, tot moeite in relaties, tot smetvrees. Die laatste zodat anderen niet qua lichamelijke aanraking mogelijk over je grens gaan.

Het verschillen tussen normale oorzaken en 5 spirituele oorzaken van smetvrees

Maar hoe weet je nou wat echt smetvrees is omdat je iets vies vindt of dat het 1 van de 5 spirituele oorzaken heeft? Dat kan ik gelukkig ook goed uitleggen. Laten we de volgorde van de eerdere punten aanhouden:

1: Als je echt last hebt van een trauma of gebeurtenis uit een vorig leven, dan zul je merken dat je al van heel jongs af aan smetvrees hebt. Als smetvrees namelijk later komt, past dat niet in het rijtje: gevolg van een vorig leven. Een gevolg van een vorig leven daar reïncarneer je mee en dus is dat er al zo lang je je dat dit leven kan herinneren;

2: Als je heel gevoelig bent en teveel prikkels opvangt, dan geeft dit smetvrees. Wat echter onbekend maar veel voorkomend is, is dat je bij sómmige mensen juist wél heel graag in de buurt wil zijn en die aan wil raken. Dit zijn dan mensen die juist jouw prikkels absorberen of zelf gewoon hun energie lekker ín hun aura houden in plaats van buiten hun aura;

3: Eigenlijk geldt hetzelfde voor tweedehands spullen: met het ene tweedehandse prul heb je geen enkel probleem en met het andere wel. Dat ligt dus aan de eigenaar die je voelt. En als je iets dieper wil gaan: het doel dat het voorwerp heeft. Een mes dat een kip snijdt is gewoon minder lief;

4: Je zult bij dit punt merken dat je periodes hebt waarin je geen smetvrees hebt. Dit zijn over het algemeen periodes waarin het goed gaat met je of waarin je omringt bent met mensen die dingen niet vies vinden;

5: Hier geldt tenslotte hetzelfde als bij punt 2 en 3: een aanraking door iemand die goed zijn grenzen weet, mag van jou.

5 dingen die smetvrees oplossen

Over het algemeen geldt hier: hoe meer je je bewust bent van wáárom je smetvrees hebt, hoe minder dit opeens wordt. Of hoe minder storend dit wordt. Ik zou er dan ook alleen wat aan doen als jíj dat wil. Als dit namelijk een coping mechanisme van jou is dat je niet stoort maar juist helpt, dan mag je er juist blij mee zijn.

Ik zal je een voorbeeld geven. Wellicht op een dag, merk je dat je te maken krijgt met voodoo. En terwijl je helemaal in de rats zit en geen idee hebt waar je het moet zoeken en wie de dader is, weet je het ineens. Het is diegene die je altijd probeert te ontlopen als je op verjaardagen mensen wil feliciteren. Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar ook voor veel lichtere situaties, zal dit je overkomen. Denk aan dat je bij de ene sollicitatie je glas met water niet hebt aangeraakt maar bij de andere wel. Welke baan denk je dat je als eerst kiest als beide je willen hebben?

Abonneer op mijn nieuwsbrief

Vul onderstaand formulier in om gemakkelijk te abonneren op mijn nieuwsbrief. Ik stuur circa twee nieuwsbrieven per maand met daarin nieuwtjes en behind-the-scenes content.

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “5 spirituele oorzaken van smetvrees”