Cold reading

cold reading

Vandaag bespreken we het onderwerp cold reading! Het is eigenlijk het tegenovergestelde van wat ik normaal eigenlijk doe: hot reading. Daar gaan we zo ook verder op in. In het kort is cold reading simpelweg het aflezen van iemand uitdrukking, signalen en het inschatten van kansen én het verbeteren van jezelf als je een foute inschatting maakte. En dan snel. Het is dus gewoon proberen te voorspellen en in te schatten wat iemand die je niet kent en wellicht niet eens met je bezig is, gaat doen.

Cold readen doen veel mensen eigenlijk al heel onbewust. We doen het de hele dag: welke kassa zal de snelste zijn? Hoe praatgraag zien de mensen die in de rij staan eruit? Wat is hun tempo? Hoe snel hebben ze hun spullen op de band gelegd, want zo snel halen ze het er waarschijnlijk ook weer af. Of kijken ze zoekend? En gaan ze nog een vraag stellen aan de cassière? Zo doe je dat dus bij alles. Welke medewerker kan mijn vraag wel en niet beantwoorden? Je kijkt dan naar simpelweg leeftijd, maar ook hoe zelfverzekerd ze erbij lopen of of je ze net ook een klant zag helpen. Maar je kunt cold reading dus ook bewuster inzetten! Lees gauw verder.

Waar wordt cold reading ingezet?

Naast vrijwel continue het inzetten van readen in je dagelijks leven, kun je het dus ook specifieker gaan inzetten. Het makkelijkste voorbeeld is op werk. Vooral in analytische beroepen: hoe gaat de rechter dit zien? Hoe is de andere advocaat? Of ook gewoon: betekent deze klant problemen voor mijn zaak of kan ik hem aannemen? Maar je kunt ook gerust denken aan andere beroepen. Welke klant heeft serieuze noodzaak en wil je je weekend voor verbreken en welke niet? Wat lieten ze in het verleden voor gedrag zien en wat is nu logisch?

Ik denk dat het beste beroep om cold reading in te zetten toch wel een beetje in de wereld van advocaat of rechercheur is. Of… pokerspellen zijn: gaat hij bluffen, of niet? Als het maar snel gaat en je veel hebt aan reageren op of eigenlijk als eerst: voorspellen van de ander zijn gedrag. Ik kan me ook voorstellen dat mensen die goed zijn in mensen lezen daarom minder tot hun recht komen in banen met veel routine. Denk aan de zorg of een baan waarin alles elke dag hetzelfde is. In de verkoop werken is ook erg handig, al heb je dan vaak ook wel gestudeerd op veel gebruikte en goedwerkende scripts en tips, zoals:

‘Mensen bij de naam noemen, geeft ze een belangrijk gevoel’

‘Kom terug op iets persoonlijks dat de vorige keer werd benoemd’

‘Alles gaat om vertrouwen. Als een klant zegt: ‘ik denk erover na’, zit het probleem in vertrouwen’

‘Laat de klant eerst ‘ja’ zeggen op een vraag waar altijd het antwoord ‘ja’ op is, zo zegt hij sneller ja op je voorstel’

Het verschil tussen cold reading en hot reading

Eerder benoemde ik ook hot reading. Wat is dat dan? Dat is eigenlijk een paranormale reading. Je gebruikt dan je gaven zoals helderziendheid of helderhorendheid om achter situaties en antwoorden te komen die niet aan lichaamstaal af te lezen zijn. Men zegt dat een gids of overledene je dan deze inzichten over de klant geeft. Voorbeelden zijn: de laatste woorden van een overledene weten, weten waar een klant net heeft gesolliciteerd, etc.. Minder goede voorbeelden zijn bijvoorbeeld weten hoe slecht de klant slaapt of waar hij pijn heeft. Dit kan namelijk ook aan lichaamstaal af te lezen zijn.

Ik zelf geloof in zowel hot als cold reading, maar begrijp het ook helemaal als hot reading niet wordt geloofd. Je moet maar net een paranormale activiteit mee hebben gemaakt of nét een medium hebben getroffen die een accurate voorspelling kon doen. Voor mij werkt hot reading als volgt: bij het hebben van een gave is 1 of meer van je zintuigen versterkt. Deze ontvangt dan informatie die met de gewone zintuigen niet kunnen worden waargenomen, zoals het bekendste voorbeeld: het zien van een geest. Maar heel veel andere mensen die ook helderziendheid hebben, zien gewoon dezelfde geest op hetzelfde moment. Zo is het toch wat normaler dan je denkt. Andere versterkingen zijn bijvoorbeeld het voelen van temperatuurverschillen bij een geest of het voelen van letterlijke pijn van een ander Deze horen dan bij de gave heldervoelen.

Het lastige van mensen die hot reading doen of het overkomt ze, is soms met lasten lopen die je niet kan delen. Zo kun je bijvoorbeeld weten dat een koppel plannen heeft om te scheiden, maar nog maanden niets horen over dat nieuws. Tegelijkertijd kan iemand die cold read, ook lezen van lichaamstaal dezelfde conclusie hebben getrokken.

Het readen oefenen

Het zal je verbazen hoeveel ‘mensen kijken’ helpt bij het oefenen op je cold readen. Mensen kijken, mensen observeren klinkt misschien vrijpostig, maar is eigenlijk erg behulpzaam. Je kunt in je hoofd ongegeneerd foute voorspellingen doen en niemand die het weet. Hoe handiger je wordt in het inschatten van vreemden, hoe meer je dit kunt inzetten in je eigen dagelijkse leven. Je leert snel te zijn en van fouten te herstellen. Deze vaardigheid neem je voor altijd mee.

Hier volgen voorbeeldvragen om mee aan de slag te gaan:

-Zijn zij op date?

-Zijn ze familie van elkaar?

-Waarom lunchen ze vandaag hier?

-Hoe lang gaan ze blijven?

-Gaan ze praten met elkaar tijdens het eten? Waarom wel/ niet?

-Waarom kijken ze om zich heen? Zoeken ze de ober, de rekening, de wc of een persoon?

Dit vraag je dan ook op een rap tempo in jezelf. Zo kun je snel leren schakelen. Veel plezier met het cold readen!

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “Cold reading”