De spirituele banyan boom

banyan nepal
De natuur zit vol met wonderen. Eén van haar meest interessante creaties is de banyan boom. De boom staat ook wel wetenschappelijk bekend als Ficus Benghalensis. Stel je een boom voor die honderden jaren kan leven, zijn wortels wijd kan verspreiden en onderdak kan bieden aan ontelbare wezens. De boom is een soort vijgenboom die vooral te vinden is in de tropische regio’s van Azië, zoals India, Nepal en Bangladesh. Het heeft ook veel spirituele en geneeskundige krachten. Sommige plaatsen in Nepal staan er echt vol mee. We gaan er dieper op in vandaag!

Het opvallende uiterlijk van de boom

De banyan boom is gemakkelijk herkenbaar aan zijn unieke uiterlijk. Hij heeft een massieve stam die vaak ook lijkt te bestaan uit heel veel dunne boomstammen bij elkaar. Wanneer deze wortels namelijk contact maken met de grond, ontwikkelen ze zich tot nieuwe stammen, waardoor de indruk ontstaat dat de boom meerdere stammen heeft. Zijn takken hebben de neiging om luchtwortels te laten groeien die naar beneden hangen vanaf de takken en uiteindelijk de grond raken. Dit opmerkelijke groeipatroon resulteert in 1 enkele banyanboom die een uitgestrekt gebied bedekt!

banyan boom

Weerstand van de banyan boom

Banyan bomen hebben verschillende opmerkelijke aanpassingen waardoor ze gedijen in hun inheemse tropische omgevingen:

  1. Luchtwortels: het vermogen om luchtwortels te produceren stelt banyanbomen in staat om extra voedingsstoffen en water uit de lucht te halen, waardoor hun overlevingskansen in voedselarme bodems toenemen;
  2. Voortplanting: zoals eerder vermeld, kunnen banyan bomen zich voortplanten door luchtwortels te laten vallen die zich ontwikkelen tot nieuwe stammen. Deze unieke voortplantingsmethode helpt hen hun territorium uit te breiden;
  3. Bladstructuur: de bladeren van de boom zijn breed en dicht, wat hen helpt om efficiënt zonlicht op te vangen voor fotosynthese, zelfs in de schaduw van hun eigen bladerdak.
  4. Droge landschappen: banyan bomen kunnen periodes van droogte te doorstaan door water op te slaan in hun dikke stammen en takken.

Spiritualiteit en de banyan boom

Naast hun ecologische betekenis hebben banyan bomen nog meer toepassingen. Niet alleen bieden ze veel onderdak voor beestjes, maar ze helpen ook mensen. Het wordt zelfs gebruikt voor timmerhout. Hoewel geen belangrijke houtbron, wordt het hout van banyan bomen soms gebruikt voor het maken van meubels. Daarnaast wordt de boom ingezet voor medicinaal gebruik. In de traditionele geneeskunde worden verschillende delen van de banyan boom zoals de schors en luchtwortels, gebruikt vanwege hun medicinale eigenschappen. Ikzelf gebruik het ook in sommige van mijn verdrijvingen. Dat zit als volgt:

De boom laat nooit gras of blad onder zijn wortels groeien. Het voorkomt dus vruchtbaarheid voor andere planten. Daarom wordt deze boom nooit gebruikt voor rituelen waarin vruchtbaarheid, trouwen of kinderen centraal staan. Daarvoor worden eerder andere bomen gebruikt, zoals de mango boom. De banyan staat bekend om zijn onsterfelijkheid en geeft dus geen leven. Daarom is het goed voor spreuken of gebeden die gaan om de onsterfelijkheid van een ziel. Ik gebruik een stukje van de boom bijvoorbeeld voor mensen die problemen hebben gehad bij hun reïncarnatie.

Banyanbomen worden vaak gebruikt als locaties voor religieuze ceremonies en andere culturele evenementen vanwege hun spirituele betekenis en grote, schaduwrijke bladerdak. Vaak vind je ze ook op een crematieplek of begraafplaats. En veel vaker vind je ze versierd met touwtjes en lintjes omdat de boom is gebruikt voor culturele doeleinden.

Cultuur

Veel mensen in onder andere India zijn spiritueel bezig. Ze geloven in heilige dagen, bijpassende sterrenbeelden en dus ook in heilge bomen. De banyan is er 1. De boom staat voor onsterfelijkheid en de mensen in India geloven in meer onsterfelijke objecten. Denk aan onsterfelijke zeeën, de ondoortastbare diamant en nog veel meer. Dit speelt al eeuwen. mensen in India zijn erg bewust van de natuur en wat hen hen brengt. Zo zijn inwoners door hun opa’s of oma’s al zo lang geheeld door spreuken of planten in de natuur. Ze zijn zich er bewust van dat alles dood kan gaan. Elke plant, mens en dier. Alles kan zo voorbij gaan. Dat doet pijn. Men zoekt ook dingen die blijven en permanent zijn. De banyan boom representeert dat.

Hier vind je ook een leuke zelfgenomen foto in Nepal van een grote banyan boom met een kleine gepotte peepal boom ernaast.

betekenis van de peepal boom

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “De spirituele banyan boom”