Alles over lucide dromen

alles over lucide dromen

Heb je ooit gedroomd dat je over bergen vloog, gesprekken voerde met je fictieve personages of simpelweg de controle nam over je dromen? Als dat zo is, heb je waarschijnlijk het fascinerende fenomeen ervaren dat bekend staat als lucide dromen. Lucide dromen is als het hebben van een backstagepas voor je persoonlijke film. Je bent niet de passieve toeschouwer bent, maar de regisseur van de hele voorstelling. In deze blog neem ik je mee op reis naar het interessante rijk van deze dromen, waarbij we verkennen wat het is, hoe je het kunt bereiken, en waarom het de moeite waard is.

Wat is lucide dromen?

Lucide dromen doen zich voor wanneer je je ervan bewust wordt dat je droomt terwijl je nog steeds in de droom zelf bent. In tegenstelling tot reguliere dromen waar je vaak slechts een passieve deelnemer bent, stelt een lucide droom je in staat om actief betrokken te zijn. Je kunt je droomomgeving manipuleren en sturen! Kort samengevat gebeuren deze dromen als je lichaam slaapt, maar je geest wakker is.

Stel je voor dat je de mogelijkheid hebt om fantastische werelden te verkennen, boeiende personages te ontmoeten en je innerlijke creativiteit te ontsluiten. Dit alles binnen de grenzen van je eigen geest. Lucide dromen is als een grenzeloze speeltuin voor je verbeelding.

Problemen oplossen

Veel mensen gebruiken de dromen om te werken aan problemen of uitdagingen. Je kunt brainstormen, repeteren en oplossingen visualiseren binnen de droom. De dromen bieden een veilige ruimte om je angsten en zorgen onder ogen te zien. Je kunt de monsters onder je bed confronteren of die speech oefenen waar je tegenop ziet – allemaal in je droomwereld.

Lucide dromen stelt je in staat om avonturen te beleven die voorbij de grenzen van de realiteit gaan. Je kunt oude beschavingen verkennen, andere planeten bezoeken, of zelfs door de tijd reizen – allemaal vanuit het comfort van je droomwereld. Zo kun je ook je vorige levens leren kennen!

Hoe kun je lucide dromen?

Laten we eens kijken hoe je kunt beginnen met het ervaren van de dromen:

 1. Droomdagboek: begin met het bijhouden van een droomdagboek. Leg het naast je bed en noteer je dromen zodra je wakker wordt. Dit helpt je meer in contact te komen met je dromen, waardoor het gemakkelijker wordt om te herkennen wanneer je erin bent. Ontwikkel droomherinnering. Je doet dat tevens door de intentie te stellen om je dromen te onthouden voordat je in slaap valt. Hoe meer je je herinnert, hoe meer kansen je hebt om te herkennen wanneer je droomt.
 2. Realiteitschecks: voer gedurende de dag realiteitschecks uit. Vraag jezelf af of je droomt of wakker bent. Deze oefening zal uiteindelijk ook in je dromen overgaan, waardoor je kunt herkennen wanneer je in een droomstaat bent.
 3. Meditatie en mindfulness: het beoefenen van meditatie en mindfulness-oefeningen kan je bewustzijn verhogen, waardoor het gemakkelijker wordt om te herkennen wanneer je droomt. Zoals je leest is herkennen dat je droomt een sleutel.
 4. Technieken om te dromen: er zijn verschillende technieken om lucide dromen op te wekken. 1 daarvan is de Wake- Induced Lucid Dream (WILD). Deze omvat specifieke routines die je kansen op deze dromen vergroten. Zelf gebruik ik ook droomspreuken om mijn vraag duidelijk te maken voor in de droomwereld.
 5. Slaaphygiëne: zorg voor een gezonde slaaproutine. Voldoende slaap is cruciaal voor levendige en gedenkwaardige dromen.
 6. Supplementen voor een lucide droom. Sommige supplementen, zoals galantamine en choline, worden gemeld om de kans op lucide dromen te vergroten. Raadpleeg echter een gezondheidsprofessional voordat je supplementen gebruikt.

De gedragscode van een lucide dromer

Terwijl je begint aan je reis van lucide dromen, is het belangrijk deze principes aan te houden:

 1. Respecteer de droom: behandel je droomwereld met respect. Het is een ruimte voor verkenning en groei, geen plek om in destructief gedrag te vervallen.
 2. Heb geduld: lucide dromen kunnen tijd kosten om onder de knie te krijgen. Wees geduldig met jezelf en vier zelfs kleine overwinningen onderweg.
 3. Blijf gerond: laat de droomwereld niet je wakkere leven domineren. Evenwicht is essentieel, dus vergeet niet om volledig betrokken te zijn bij je ervaringen in de echte wereld.

Hoe leuk is het?

Zodra je je vaardigheden voor lucide dromen hebt aangescherpt, wacht je een spannende reis. Hier zijn enkele ongelooflijke ervaringen die je kunt hebben:

 1. Vliegen: één van de meest opwindende aspecten van de dromen is het vermogen om de lucht in te gaan. Zweef boven de wolken, glij over landschappen en voel de wind door je haren suizen.
 2. Ontmoeting met droompersonages: voer gesprekken met droompersonages, of het nu lang verloren vrienden, historische figuren of volledig fictieve wezens zijn. Je zult versteld staan van de inzichten en ervaringen die ze kunnen bieden. Soms kun je ook echt contact hebben met een overledene.
 3. Supermenselijke vermogens: in lucide dromen kun je supermenselijke krachten verkrijgen zoals telekinese, tijdsmanipulatie of gedaanteverandering.
 4. Verkenning van fantastische werelden: waag je in droomlandschappen die de wetten van de fysica tarten. Dwaal door betoverende bossen, verken buitenaardse planeten of bezoek mythische rijken.
 5. Overwinnen van nachtmerries: een lucide droom kan een krachtig hulpmiddel zijn om nachtmerries te overwinnen. Wanneer je je realiseert dat je in een droom bent, kun je enge elementen confronteren en transformeren in iets prettigers, of gewoon wakker worden.

Heb jij al eens lucide dromen gehad?

Engels: alles over hooggevoelige mensen

Nederlands: dromen interpreteren

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “Alles over lucide dromen”