Hoe herken je echte edelstenen?

echte edelstenen

Edelstenen zijn natuurlijke mineralen of stenen die zeldzaam en vaak ook gewoon mooi zijn. Ze worden al duizenden jaren gewaardeerd voor hun schoonheid, zeldzaamheid en vaak spirituele of symbolische betekenissen. Echte edelstenen herkennen is dan ook een veelvoorkomende vraagstuk; immers wil je weten of het een zeldzaam exemplaar is of niet!

Edelstenen komen in verschillende vormen, maten en kleuren. Ze worden gevormd in de aarde door verschillende processen die in de aarde gebeuren, zoals verschuiving, druk maar ook chemische reacties zoals met hitte. Ze worden vooral gevonden in landen zoals India, Brazilië en Zuid-Afrika. Het heet daar zelfs een ‘edelsteenmijn’. De vorming van een steen in de mijn duurt miljoenen jaren. Tijdens dit proces ontstaan er:

-diamanten, de meest bekende edelsteen. Dit zijn koolstofkristallen worden gevormd onder extreme druk en hitte diep onder het aardoppervlak;

-smaragden, saffieren en robijnen: deze edelstenen behoren tot de groep van gekleurde edelstenen en worden vaak gebruikt in sieraden;

-toermalijn, topaas, amethist en opaal: deze edelstenen hebben verschillende kleuren en eigenschappen en worden vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden.

Zeldzaamheid

Zeldzaamheid of waarde van een edelsteen wordt bepaald door kleur, helderheid en slijpvorm. Heldere en diepe kleuren zijn waardevol. Een mooie slijpvorm zoals een briljant of smaragd, worden zo geslepen omdat ze op die manier de schittering van de steen benadrukken.

Naarmate de jaren verstreken, kregen edelstenen symbolische betekenissen. Saffieren bijvoorbeeld, worden geassocieerd met wijsheid en bescherming, terwijl robijnen liefde en passie symboliseren.

Eén van de meest voorkomende toepassingen van edelstenen is in sieraden. Ze worden gebruikt in ringen, kettingen, armbanden en oorbellen. Diamanten zijn bijzonder populair voor verlovingsringen. In sommige culturen worden edelstenen gebruikt voor genezing en spirituele doeleinden. Dit staat bekend als edelsteen- of kristaltherapie. Elke edelsteen wordt geacht specifieke energieën of helende eigenschappen te hebben.

Vanwege de hoge waarde van echte edelstenen, zijn er veel imitaties op de markt, inclusief synthetische edelstenen die in laboratoria worden (na)gemaakt. Het is belangrijk om echte edelstenen van imitaties te kunnen onderscheiden.

Zelf echte edelstenen herkennen

Ik zal 4 methoden opsommen om zelf de echtheid van een edelsteen te kunnen controleren:

-Gebruik een krant. Als je een edelsteen op een krant legt en je kunt er gemakkelijk de letters doorheen lezen, dan is het waarschijnlijk nep. Dit kan namelijk makkelijker met glas dan met een edelsteen;

-Bekijk oneffenheden. Zie je kristallisatie of andere chemische reacties in de steen? Dan is het waarschijnlijk een echte. Namaak gebeurt namelijk vaak mooi en secuur;

-Hoe is de kleur van de steen? Heeft het een egale kleur? Dan is het hoogstwaarschijnlijk nep. Er zitten altijd kleurverschillen in een steen als je je indenkt dat hij is ontstaan na miljoenen jaren in de aarde;

-Wordt de steen snel warm als je hem vasthoudt? Dan is het waarschijnlijk een neppe. Een echte steen geleidt namelijk warmte;

-Is de steen hard? Dit kun je testen door proberen met de steen te krassen. Als je dan alles beschadigt behalve de steen zelf, dan is hij echt;

-Is de edelsteen wel helder aan de binnenkant? Ondanks de kristallisatie? Dan duidt dat op een echte;

-Deze is wat persoonlijker: een edelsteen heeft een sterk spiritueel effect. Een neppe heeft dat niet. Dat betekent dat je na een dag een echte edelsteen op je huid bij je dragen, je fysieke veranderingen in je lichaam moet voelen.

Bij een professional

Een professional, zoals een edelsteen kenner of juwelier, kan een edelsteen testen.

-Dit kan met certificering. Dan heeft een laboratorium bevestigt dat het een echte edelsteen is. Denk aan het Gemological Institute of America (GIA) die de echtheid en kwaliteit van edelstenen bevestigen;

-Met speciale apparatuur de dichtheid en hardheid met de schaal van Mohs meten;

-Warmtegeleiding meten met een juweliersloupe en een warmtebron;

-Ultrasoon test: een ultrasoon test is een andere methode om echte edelstenen van imitaties te onderscheiden. Echte edelstenen kunnen unieke geluidspatronen produceren wanneer ze worden blootgesteld aan ultrasone golven;

-Weegschaal: gewicht is een indicatie, maar geen definitief kenmerk. Echte edelstenen hebben een specifiek gewicht dat kan worden gemeten, maar dit vereist een nauwkeurige weegschaal.

Heb jij al eens een echte edelstenen in handen gehad?

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “Hoe herken je echte edelstenen?”