Hoe gebruik je een wassi?

wassi

Wassi’s zijn vooral bekend in de Surinaamse cultuur. Een wassi of badje is een verdrijving. Het verdrijft geesten, zwarte magie, vloeken, familievloeken en nog veel meer. Je hebt hebi watra’s (zware wassi’s) die dit omvatten. Maar je hebt ook switi watra: een wassi om juist geluk aan te trekken of op te laden na zware periode. Sommigen gebruiken de badjes ook gewoon eens in de zoveel tijd, uit gewoonte of voor onderhoud. Het is een prachtige verbinding met de natuur. Zoals de naam wellicht doet vermoeden is een wassi iets om mee te douchen of baden. Dan worden jij en je aura schoongewassen.

Dat is immers ook waar wassi’s uit bestaan: verschillende kruiden. Vooral uit de binnenlanden van Suriname. Denk aan asafesida/ asafoetida die op zichzelf ook al bekend staat voor een verdrijvende werking. Maar denk ook aan andere ingrediënten zoals knoflook of zoals blauwsel, dat hier ook gewoon in toko’s te koop is.

Alles over wassi’s

De hebi watra, ‘zwaar badje’, wordt in mijn opinie het meest gebruikt en staat het meest bekend. Als je last hebt van aanrakingen, schimmen ziet, slecht slaapt, financiële problemen hebt of simpelweg bang bent dat je vervloekt bent, dan ga je naar iemand toe om een wassi te nemen. Sommigen gaan er speciaal voor naar Suriname. Gelukkig combineren ze dit vaak ook even met familiebezoek. De kruiden die in de badjes zitten, zijn een mengeling van verdrijvende of reinigende kruiden. Eerder noemde ik blauw en asafesida, maar denk ook aan jorkapesi die het woord jorka bevat, wat een soort geest is. Deze kruiden hebben vaak op zichzelf al een verdrijvende werking en de combinatie ervan maakt het vervolgens tot een succes. Mensen kunnen ook fouten maken bij het maken van de wassi en per ongeluk een kruid vergeten. Dan werkt de wassi niet.

Switi watra’s bestaan eerder uit reinigende of opladende kruiden zoals floridawater. Deze worden gebruikt voor specifieke doeleinden zoals meer geluk bij solliciteren, maar vaker worden ze gebruikt na een hebi watra om zo op te laden van hun vermoeidheid.

Waarop werkt een waassi wel en niet?

Hoewel eerbiedig bedoeld, worden wassi’s soms te snel ingezet. Het werkt uitstekend op djinns, bakroes, ontwensingen, vloeken en zwarte magie, maar soms speelt er net iets anders. Een vloek of magie in huis, kan niet met een wassi worden weggehaald. Immers zit de blokkade niet op jou, maar in het huis. Zo geldt dat ook voor voodoo dat je is aangedaan via eten en drinken waardoor je niet lekker bent.

Soms wordt ook vergeten dat iemand medisch gezien zich niet lekker voelt. Het is belangrijk daar ook aandacht aan te besteden of dat mee te nemen in een luku. Soms heeft het aardse en spirituele zelfs meer verband dan dat je zou denken. Magie of voodoo, iets negatiefs dat van buitenaf is gestuurd, komt namelijk in je aura te hangen. Het bijt zich in je vast. Veroorzaakt pech of ellende. Als je deze voodoo weghaalt, dan blijven er soms resten in je aura achter. Dat komt omdat het zich harder vastbijt in ziektes. Dat kan een wassi niet oplossen. Door aardse factoren weg te halen, verdwijnen dan ook klachten door voodoo.

Gebruik van een wassi

Een badje heeft vaak specifieke instructies. Vaak komt het erop neer dat je zelf met de zak mag douchen voor een specifiek aantal keer. Denk aan 2 keer per dag voor 3 dagen. Je gebruikt hierbij meestal ook een kaars. Zwart of rood voor het weghalen van geesten of vloeken en wit voor het opladen of aantrekken. Bij de rode en zwarte kaars is het van belang dat je hem niet aansteekt tijdens het baden omdat je op die momenten kwetsbaar bent voor aanvallen van geesten. Het is eigenlijk een redelijk ongevaarlijk ritueel als je de regels in gedachten houdt.

Op een gegeven moment ben je klaar met de aantal dagen baden en is het tijd om de zak weg te gooien. Ook dit doet iedereen anders. De kaars mag vaak in de prullenbak. De zak wordt meestal weggegooid in stromend water. Het is belangrijk niet om te kijken wanneer je hem weggooit en je kunt er van uitgaan dat de geest nog 1 laatste keer probeert je te overtuigen dat je om moet kijken. Dit kan resulteren in zogenaamd iemand horen roepen, struikelen, het gevoel hebben dat je lichaam wordt omgedraaid of dat je erachter komt dat je auto met de neus naar het water gekeerd staat.

Soms moet iemand jou laten douchen. Dat is dan de methode die zij hebben aangeleerd en aanhouden. Je moet dan bij een speciaal stuk water komen baden en mag je kleding vaak wel gewoon aanhouden.

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “Hoe gebruik je een wassi?”