Hoe komt het dat kinderen vaak oogcontact vermijden?

kinderen oogcontact vermijden

Vandaag bespreken we het fenomeen van kinderen die vaak oogcontact vermijden. Is het je wel eens opgevallen dat sommige kinderen je helemaal niet graag aankijken? Dat kan natuurlijk van alles te maken hebben met autisme, onzekerheid of niet gezien willen worden, maar kan ook veel dieper gaan dan dat! Daarom nemen we de spirituele redenen achter oogcontact vermijden uitgebreid door. We beginnen met het onderwerp de ogen. Dit is namelijk letterlijk waar het ‘probleem’ plaatsvindt. Wat kan er allemaal aan de hand zijn met ogen?

Zintuigen

Allereerst ontvangen kinderen, maar ook volwassenen prikkels op alle zintuigen. Eigenlijk komen daardoor veel klachten, vooral als het teveel prikkels betreft. Overprikkeling is namelijk helemaal niet fijn. Daardoor raakt een kind heel moe, heel verdrietig of krijgt het zelfs pijn als de prikkels op een bepaalde plek van het lichaam opslaan. Gewoon omdat ze te open staan door hun hooggevoeligheid. Een kind kan soms niet om hulp vragen, of de ouder weet soms niet wat het moet doen. Dan verzinnen kinderen zelf iets. Dat kan resulteren in:

-Afgeleid zijn;
-Constant boos of verdrietig zijn;
-Soms zelfs zichzelf pijn doen;
-Niet stilzitten.

Alle bovenstaande punten zijn namelijk manieren om prikkels te lozen. En je leest het dus ook goed: als je een manier vindt dat fijn is om je kind te helpen bij het weggooien van de prikkels, komt hij dus ook van veel klachten af! Wanneer ze nog niet weten te lozen, proberen kinderen vaak iets om zich af te schermen. Dat ziet er onder andere zo uit:

-Met een capuchon oplopen;
-Zich terugtrekken;
-En natuurlijk oogcontact vermijden.

Paranormale gaven en de relatie tot kinderen die oogcontact vermijden

Naast last van overprikkeling, zijn er ook andere redenen voor het vermijden van oogcontact. Namelijk paranormale gaven. En dit hebben kinderen tot 7 jaar heel vaak. Denk aan tinnitus door middel van het helderhoren op de oren of eczeem door middel van heldervoelen op je zintuig voelen. Als je denkt aan helderziendheid, dan heeft dat te maken met de ogen en het zicht. Als je in plaats van plezier ondervindt, last ondervindt door je helderzien, dan krijg je klachten aan je ogen. Denk maar aan droge ogen, hoofdpijn of zelfs erger: de klacht van een ander binnenkrijgen. Je kind kan dus met iemand anders buikpijn lopen omdat het diegene teveel aan heeft gekeken! Vaak gaat dat ook weer weg, maar als je kind oogcontact vermijdt, is het een stuk fijner.

Volwassenen hebben dit ook, maar minder gauw. Zij kunnen sneller hulpvragen, zelf afschermen proberen of beslissen oogcontact te vermijden zonder dat ze erop worden aangesproken.

Dus stel je eens voor dat je een kind bent waarvan de juffrouw of meester steeds dwingt hem aan te kijken terwijl je kind daar eigenlijk letterlijk ziek of ongemakkelijk van wordt.

Volwassenheid

Op den duur, rond een jaar of 10, verzinnen kinderen zelf wel iets om beter om te gaan met wat de wereld van ze wil. Voor de leeftijd van 7 zijn ze zo gevoelig en hebben ze nog weinig verplichtingen. Uiteindelijk laten ze dat gevoel een beetje los zodat ze wat meer met hun bewustzijn te werk kunnen gaan. Daardoor verdwijnt in de meeste gevallen overprikkeling vanzelf. Alhoewel een deel het wel houdt. Zij blijven vaak moe of emotioneel, maar kunnen wel bewust kiezen om zich af te schermen of wat ‘acceptabele manieren’ zijn om zich op te laden.

Je kunt je als volwassene ook leren afschermen. Zo kun je voordat je dag begint zorgen dat jouw intuïtie bij jou blijft en andermans prikkels niet bij je kunnen kunnen komen. Bekende oefeningen zijn een steen bij je dragen of een rozenbos om je heen visualiseren.

Je kind helpen met een middenweg bij het oogcontact vermijden

Een kind kun je niet fijn vragen af te leren schermen. Wel kun je hem helpen in bijvoorbeeld deze kindercursus zodat je een stukje van het afschermen overneemt. Maar er zijn ook al veel manieren die ik nu al met je wil delen:

Praat allereerst met je kind. Waarom kijkt het mensen niet aan? Kan hij er zelf uitleg over geven? Probeer die uitleg dan voorzichtig te vertalen naar oplossingen. Ideaal zou zijn als je kind aangeeft dat hij bij oogcontact pijn krijgt, maar het is soms ook lastiger of het blijft bij: ik weet het niet. Laat daarom je kind ook altijd weten dat je niet boos bent maar het gewoon wil begrijpen.

Daarnaast kun je aan de slag gaan. Soms is aanleren een pen in de hand te houden precies wat je kind nodig heeft! Een pen vasthouden, de pen voelen en concentreren op de pen kan de gevoeligheid van je kind namelijk ontzettend remmen. Je verplaatst namelijk de overgevoeligheid naar de pen. Hoe bewuster je kind iets in de handen heeft zodat hij daar prikkels in loost, hoe minder klachten van anderen door oogcontact blijven houden.

Zo zijn er nog tal van manieren. Je kunt ook een edelsteen overwegen onder het kussen dat je kind helpt bij het afschermen.

Wat herkende jij bij jouw kinderen betreft oogcontact vermijden? Waarom doen zij dit?

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “Hoe komt het dat kinderen vaak oogcontact vermijden?”