Hooggevoeligheid (hsp) en moeite met dag- en nachtritme
- Desiree
- maart 19, 2018
- 0 Comments
Een hooggevoelig persoon (hsp-er) is vaak overprikkeld. De term hooggevoelig en hooggevoeligheid betekenen namelijk dat je (meer) openstaan voor prikkels (dan andere mensen). Voor de één pakt dit goed uit en de ander iets minder fijn. De één leeft vaak op van het zijn onder de mensen terwijl de ander bedwelmd raakt in een ruimte vol mensen. Daarom typeer ik een hsp-er niet standaard met moe, onzeker en geagiteerd zijn. Sommigen zijn juist opgewekt, willen onder de mensen zijn en zeer creatief. Jouw energetisch schild om je heen bepaalt hoeveel prikkels jij ontvangt (en maakt jou hooggevoelig of ‘minder gevoelig’), maar het karakter, de omgeving en de gebeurtenissen zorgen ervoor wat deze prikkels met je doen en maakt jou je eigen unieke hooggevoelig persoon.
Om de invloed van hooggevoeligheid en het dag- en nachtritme uit te leggen verdeel ik het in hsp en de invloed op ochtendmensen en de invloed op avondmensen. Waaronder jij valt, ligt gewoon aan jouw karakter. Het verschilt namelijk ook hier net weer hoe hooggevoeligheid uitwerking op iemand heeft.
De invloed van hooggevoeligheid en ochtendmensen
Mensen die van vroeg opstaan houden of hier ritme in hebben, zogenoemde ochtendmensen, merken hun hooggevoeligheid op verschillende manieren:
– Ze zijn gauw ontregeld als hun ritme van eten en slapen verstoord wordt. Dit komt omdat ritme zorgt voor minder prikkels (veranderingen zorgen namelijk vaak voor prikkels). En veel hsp’ers houden van weinig prikkels;
– Ze lopen overdag overal vandaan prikkels op. Oogcontact is een grote boosdoener. Dit stapelt op als je geen adequate uitlaatklep hebt. Dit zorgt dat je ‘s avonds vol zit. En de meesten raken daarvan moe en gaan op tijd naar bed, willen haast letterlijk even ontsnappen aan hun gevoeligheid;
– De dag ‘s ochtends beginnen is voor de hooggevoelige ochtendmens geweldig. In hun slaap zijn de prikkels geloosd en ‘s ochtends is het tijd voor nieuwe energie. Je hebt namelijk nog geen prikkels opgevangen van iedereen buiten of van de computers! En hoe minder prikkels, hoe meer energie. In bed blijven liggen is daardoor zinloos; je lag immers toch al vroeg op bed!
De invloed van hooggevoeligheid op avondmensen
Avondmensen of zelfs nachtmensen zijn ook vaak hsp-ers. Dit ziet er ongeveer zo uit:
– ‘s Avonds slapen mensen. Dit zorgt dat zij geen contact met jou opnemen en hierdoor blijven prikkels uit. Aangezien prikkels ook al ontstaan door iemand die bijvoorbeeld aan je denkt, neemt dit dus ook erg af. Nu is eindelijk je kans en kun je creatief bezig zijn zonder enige afleiding;
– Hooggevoelige avondmensen lozen hun prikkels niet zo in hun slaap en moeten veel rusten. En dit komt o.a. door hun laat naar bed gaan, maar hoe langer ze op bed blijven liggen, hoe minder ze die overprikkeling ze overdag weer tegemoet moeten gaan! Kortom: ze staan direct overprikkeld op door slechte nachtrust, de nog te komen dag, laat naar bed gaan en zorgen;
– Ook veel mensen presteren juist goed op hun baan ‘s avonds en ‘s nachts. Er kijken minder mensen je op de vingers en er is. Er zijn simpelweg minder afleiding/ prikkels.
In welke mate ben jij hooggevoelig?
Doe hier een leuke zelftest! Deze test is niet gebaseerd op de standaard kenmerken van hsp, maar op de kern: prikkelverwerking en hoe je dat kunt ervaren.
Quiz samenvatting
0 van 21 vragen beantwoord
Vragen:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
Informatie
Doe de test om een inzicht te verkrijgen of jij hooggevoelig bent! Een zelftest biedt nooit een uitsluitende conclusie. Het is belangrijk dat je de test puur gebruikt om tot inzicht te komen. Nb: De test is zo opgebouwd dat de ja en nee antwoorden afwisselend wel/ niet meetellen bij de score ‘hooggevoelig persoon’.
U heeft de quiz al eerder gemaakt. Daarom kunt u de quiz niet nog eens maken.
De quiz wordt geladen...
Je moet een account aanmaken of inloggen om de quiz te beginnen.
De volgende quiz moet afgerond zijn alvorens deze te beginnen:
Resultaten
Tijd voorbij
Categorieën
- Niet gecategoriseerd 0%
- Negativiteit van anderen 0%
-
Je bent waarschijnlijk hooggevoelig. Jij neemt erg veel waar vanuit je omgeving en wordt hier regelmatig door overrompeld. Belangrijk is dat je hier op een positieve manier aandacht aan schenkt, bij jezelf blijft en jezelf leert beschermen. Probeer ook niet naar de term hooggevoeligheid toe te leven. Een hoogsensitief persoon kan zich namelijk op verschillende manieren voordoen. Een voorbeeld is dat de ene persoon erg druk wordt in drukke ruimtes en de ander juist moe. Beide heeft met prikkelverwerking te maken in combinatie met karakter. Wel is de persoon in kwestie in beide gevallen overprikkeld, wat valt onder hooggevoeligheid. Vaak zorgt hooggevoelig zijn ook voor niet helemaal meekomen met de rest van de mensen.
Merk je dat je hooggevoeligheid vaak voor belemmeringen in het dagelijks leven zorgt? Bekijk hier de cursussen en kies de meest passende om om te leren gaan met je gevoeligheid.
-
Je bent waarschijnlijk niet hooggevoelig. Wat ik je graag wil meegeven is dat dit niet meteen betekent dat jij jezelf niet kunt beschouwen als hooggevoelig persoon. Wellicht heb je bij één van de kenmerken van een hoogsensitief persoon zijn erg veel last, wat jou misschien zelfs meer hooggevoelig maakt dan iemand die wél hooggevoelig scoort in deze test. Als jij zelf voelt dat jij hooggevoelig bent dan ben je dit waarschijnlijk ook. Dan mag je kijken hoe je jezelf wat meer gaat beschermen en hoe je je gevoeligheid in kunt zetten.
-
Jij bent deels hooggevoelig. Je hebt bepaalde trekjes die overeenkomen met een hoogsensitief persoon. Denk aan overrompeld raken als je onder druk staat, moe worden in drukke ruimtes of behoefte hebben je regelmatig terug te trekken. Grote kans dat je merkt dat je redelijk meekomt in de maatschappij, maar dat er soms wat onverklaarbare dingen spelen in je leven als het gaat om gevoeligheid.
Merk je dat je hooggevoeligheid toch wel voor belemmeringen in het dagelijks leven zorgt? Bekijk hier de cursussen en kies de meest passende om om te leren gaan met je gevoeligheid.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- Beantwoord
- Beoordeling
-
Vraag 1 van 21
1. Vraag
Voel je je redelijk hetzelfde voordat je een drukke ruimte binnen ging als je deze ruimte na afloop weer verlaat?
Correct
Incorrect
-
Vraag 2 van 21
2. Vraag
Behoud jij je eigen humeur als degene met wie jij contact hebt een ander humeur heeft?
Correct
Incorrect
-
Vraag 3 van 21
3. Vraag
Voel je je jezelf in het bijzijn van veel mensen?
Correct
Incorrect
-
Vraag 4 van 21
4. Vraag
Presteer je zoals je gewoonlijk doet als iemand op je vingers kijkt?
Correct
Incorrect
-
Vraag 5 van 21
5. Vraag
Kun je de meeste factoren uit dit rijtje met ja beantwoorden: Makkelijk onthouden hoe een ruimte eruit ziet, goed oogcontact maken, aandacht hebben voor het gesprek, onthouden hoe de persoon eruit ziet?
Correct
Incorrect
-
Vraag 6 van 21
6. Vraag
Kan je makkelijk het tempo en stadium volgen van iemands verhaal en daarop je reacties geven?
Correct
Incorrect
-
Vraag 7 van 21
7. Vraag
Ben je over het algemeen fit en fris op de momenten dat je wakker moet zijn?
Correct
Incorrect
-
Vraag 8 van 21
8. Vraag
Speel je ‘s avonds bij het slapen gaan nog (onbewust) de dag na in je hoofd?
Correct
Incorrect
-
Vraag 9 van 21
9. Vraag
Kun je dingen die lang geleden zijn gebeurd makkelijk en met heldere/ gedetailleerde herinneringen voor de geest halen?
Correct
Incorrect
-
Vraag 10 van 21
10. Vraag
Heb je sterke, haast overmatige behoefte aan een plek die van jou is en het liefst waar alleen jouw energie hangt, zodat je je regelmatig daar terug kan trekken?
Correct
Incorrect
-
Vraag 11 van 21
11. Vraag
Heb je in kleine ruimtes zoals in auto’s meer last van hoe anderen zich voelen en gedragen?
Correct
Incorrect
-
Vraag 12 van 21
12. Vraag
Leef jij met veel wisselingen in je emoties in plaats van in een (stabiele) rechte lijn? Met stabiele rechte lijn wordt ook bedoeld een lange periode van somberheid of juist euforie of een sleur.
Correct
Incorrect
-
Vraag 13 van 21
13. Vraag
Kun jij je op heel veel taken tegelijk richten en concentreren (meer dan andere mensen dat kunnen)? Denk aan een werkstuk dat gemaakt moet worden of boodschappen doen.
Correct
Incorrect
-
Vraag 14 van 21
14. Vraag
Ben je verslavingsgevoelig? Denk aan middelen, gokken, maar denk ook aan snel verslaafd raken aan spelletjes, electronica of een nieuwe hobby.
Correct
Incorrect
-
Vraag 15 van 21
15. Vraag
Merk je bij verschillende onderwerpen op dat je gevoel duidelijk een andere mening heeft dan je verstand?
Correct
Incorrect
-
Vraag 16 van 21
16. Vraag
Heb je vaak te horen gekregen dat velen je niet kunnen volgen?
Correct
Incorrect
-
Vraag 17 van 21
17. Vraag
Heb je het gevoel dat je energie vaak bij je vandaan wordt getrokken wanneer je in sommige ruimtes of bij sommige mensen bent?
Correct
Incorrect
-
Vraag 18 van 21
18. Vraag
Geeft minstens één van je zintuigen je regelmatig overprikkeling, zoals harde (eet)geluiden, geuren, fel licht, etc.?
Correct
Incorrect
-
Vraag 19 van 21
19. Vraag
Heb jij door smaak en/ of geur precies door wat er mis is met je maaltijd?
Correct
Incorrect
-
Vraag 20 van 21
20. Vraag
Wilde je vroeger graag uitblinken of opvallen in de klas?
Correct
Incorrect
-
Vraag 21 van 21
21. Vraag
Reageer je adequaat op wat iemand zegt?
Correct
Incorrect