Wat is het verschil tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit?

verschil tussen hooggevoeligheid hoogsensitiviteit

Er is al zoveel op het internet geschreven over hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit. Zijn dit eigenlijk twee benamingen voor wat mensen vaak als één bedoelen of zit het anders? Nu leg ik graag voor eens en voor altijd het verschil uit tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit. Waarom is het verschil tussen de twee interessant om te weten? Omdat je zo simpelweg gerichter kunt zoeken naar jouw antwoorden.

 

Wat is hoogsensitiviteit (hsp)?

Te beginnen bij wat er het eerst is: dat is de hoogsensitiviteit. Hoogsensitiviteit betekent simpelweg het dieper ontvangen van prikkels en impulsen. Dit is waarom hoogsensitieve mensen vaak een gave hebben. Dit is eigenlijk best logisch, want ze ontvangen signalen immers dieper. En is diepe signalen ontvangen niet gewoon een gave? Wanneer je een hsp bent, ervaar je alles dieper. Je werkt als het ware meer samen met je onderbewuste, sommigen noemen dat ook wel het onderbuik gevoel. Mensen die wat minder hoogsensitief zijn werken wat meer met hun ratio, alhoewel er veel uitzonderingen zijn natuurlijk.


Wat is het verschil tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid?

Hooggevoeligheid is de reactie op de hoogsensitiviteit. Wat doet men bij constante overprikkeling? Wat zijn de gevolgen van teveel diepe impulsen ontvangen? Deze zijn zeer uiteenlopend, afhankelijk van je karakter en omgeving. Soms krijgt men woede uitbarstingen of huilbuien. Sommige mensen raken heel moe of krijgen pijnklachten van hun omgeving. Qua gedrag kunnen ze bijvoorbeeld isolatie laten zien of erg angstig zijn. Anderen krijgen zelfs gedachten van anderen onbewust te horen wat je ook helderhorendheid kunt noemen, wat resulteert in stemmen in het hoofd ervaren.

Het verschil tussen hooggevoeligheid en hoogsensitief is samengevat: hoogsensitiviteit is het ontvangen van prikkels en hooggevoeligheid is hoe je daarop reageert. Er is altijd iets te doen aan hooggevoeligheid. Dit is namelijk leren omgaan met prikkelverwerking. Het enige wat je namelijk hoeft te leren is een andere invulling of vat voor de teveel prikkels die je ontvangt. Als je dit goed doet, kun je je gave inzetten voor prachtige dingen. Denk aan het (helder)horen van wanneer iemand echt in de problemen zit.


Meer of minder hoogsensitief worden door het leven heen

Er zijn heel veel factoren die hoogsensitief worden beïnvloeden, want wat maakt dat de één wél diepe impulsen ontvangt en de ander niet? Dat ligt aan de volgende factoren:

Je vorig levens en de angsten of fijne ervaringen die je van daaruit hebt meegenomen, kunnen invloed hebben op je hoogsensitiviteit dit leven. Want: heb je al besloten dat je minder wil voelen dit leven? Dan gebeurt dat soms ook. Of wil je juist meer leren over al die mooie prikkels? Dan gebeurt dat weer;

– Hetzelfde geldt voor trauma dit leven: dit maakt ook dat men het zogenaamde muurtje (per ongeluk) om zich heen opzetten of afbreken. Dit wordt letterlijk een muurtje tegen de vele impulsen. In training overigens leer je hoe je dit muurtje terug in balans krijgt;

– Je karakter en omgeving: is er in je omgeving ruimte om hoogsensitief te zijn? En hooggevoelig te reageren? Of is iedereen gewoon heel stug en moet je maar normaal doen? Dit zijn allemaal factoren van hoe je hoogsensitief zich kan vormen. Denk eens aan al die mensen die zeggen dat ze lichamelijke veranderingen merken sinds hun scheiding of wisselen van nieuwe baan. Denk aan hun uiterlijk dat verandert door de hsp of het verdwijnen van een pijnklacht. Misschien krijgt hun hoogsensitiviteit nu ruimte;

Afhankelijk van je levensles maakt een gebeurtenis je meer of minder hoogsensitief. Als je namelijk op je hoede moet zijn voor gevaar, dan kun je twee kanten op. Je kunt je hiervoor afsluiten en een muur om je heen bouwen wat je minder hoogsenistief maakt. Of je gebruikt die voelsprieten, ontwikkelt ze nog meer, om onveilige situaties te kunnen herkennen voordat ze gebeuren! 

RELATED ARTICLE
Written By
Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.
Be the first to comment “Wat is het verschil tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit?”