Onzeker worden genoemd: hoe ga je daarmee om?

Onzeker

Hoe ga je hier dan voor jezelf mee om? Wat wordt het plan van aanpak? Houd in ieder geval de volgende drie vragen voor de opmerking ‘onzeker zijn’ aan.

Wie noemt jou onzeker?

En hoe wordt het gebracht? Is het iemand die het goed met je voor heeft? Dat kun je meestal al afleiden aan hoe het gebracht wordt aan je. Is het opbouwend bedoeld of is het een nutteloze opmerking? Probeer, nadat je eventueel van de schrik bent gekomen, op onderzoek uit te gaan. Heb je werkelijk gedrag laten zien dat onzeker is? Is het geen reflectie op jou geweest van diegene zelf? Vaak scheelt het in je hoofd al een heleboel als je weet hoe de opmerking is bedoeld. Ken je iemand namelijk iets tegen je zeggen maar je je nooit beledigd voelt? Dat zijn meestal mensen die het goed met je voor hebben. Voel je je vaak rot bij iemand als die wat zegt? Dan is het vaak iemand die zichzelf boven jou stelt.

Of is het je werkgever? Want dan gaan we naar de volgende vraag:

Moet je er werkelijk wat mee?

Is het iets waar je werkelijk wat mee moet? Dat kan een vervelend gevoel geven. Namelijk als het belangrijk is voor bijvoorbeeld een contractverlenging. Soms leer je hier wel het beste van en ook het snelste, maar soms kan het alsnog niet opbouwend zijn bedoeld. Werkgevers zijn ook maar mensen en sommige zijn zelf erg onzeker en denken dit ook te zien in anderen. Daarvoor moet je echt je eigen gevoel even vertrouwen. En vraag je vrienden altijd even om feedback. Misschien leer je er wel heel van. Soms zit het ook maar in iets kleins, zoals jouw angst voor oogcontact. Ga dan na waarom je die angst hebt en probeer het voor jezelf duidelijk te krijgen. Dit scheelt al erg veel in hoe je je voelt bij die opmerking.

Ben je werkelijk onzeker?

Dat brengt ons bij deze vraag. Ben je eigenlijk wel onzeker? Of is het echt alleen maar bijvoorbeeld dat oogcontact. Dat is erg belangrijk voor jou om op onderzoek uit te gaan. Dat kan erg schelen in je gevoel over je opmerking. Of ben je werkelijk onzeker? Dan is het tijd om eens uit te zoeken wat jou dat maakt en waar dat vandaan komt. Alleen dan kan je met een aanpak komen.

RELATED ARTICLE

Written By

Desiree

Het is mijn passie het onzichtbare tastbaar te maken.

Be the first to comment “Onzeker worden genoemd: hoe ga je daarmee om?”